Inzicht 4 moderne official: Verantwoordelijkheid delen

INZICHT 4: VERANTWOORDELIJKHEID DELEN

Deel de verantwoordelijkheid met andere juryleden en de hoofdjury, zodat je hen nauw betrekt bij het creëren van een sportief verloop van de wedstrijd. Dit draagt bij aan hun motivatie en sportplezier en ook aan dat van jou. 

Ruimte voor eigen oplossingen

Je hoeft als jurylid niet alle verantwoordelijkheid alleen te dragen. Informeer en betrek sporters en coaches vooraf. Dit is wel afhankelijk van de sport en kan niet voor alle sporten op dezelfde manier ingevuld worden. Zoek de ruimte die binnen jouw sport past en je zult merken dat de wedstrijd prettiger verloopt.

Zoek de ruimte die binnen jouw sport past en je zult merken dat de wedstrijd prettiger verloopt.

PRAKTISCHE TIPS

  • Ga eens langs op een trainingsavond van je eigen club en informeer trainers en sporters over de regels en reglementen. Dan kun je zaken rustig bespreken en hoef je dit niet later in het heetst van de strijd te doen.

  • Maak vooraf afspraken met collega-juryleden en de wedstrijdleiding waar mogelijke vragen verzameld worden indien bij de wedstrijd geen hoofdjury aanwezig is.

  • Overleg als juryteam wie mogelijke vragen beantwoordt en blijf als team eenheid uitstralen.

  • Evalueer eens na de wedstrijd hoe de betrokkenen het delen van de verantwoordelijkheid hebben ervaren. Bespreek bijvoorbeeld een specifieke situatie die je moeilijk vond, zodat je hier van kunt leren voor de volgende wedstrijden.