''Geen talent hebben heeft z'n voordeel!''

Blogger: Chantal

''Geen talent hebben heeft z'n voordeel!''
Als kind was ik niet goed in sport. Sterker nog, ik was motorisch gestoord. Zowel op schoolgym, als op gymgym was ik, by far, de allerslechtste van de klas. Ik kukelde van de evenwichtsbalk, voelde me dolgelukkig als ik de andere kant van de kast haalde en het zweet brak me uit als ik een koprol moest doen. Acht jaar lang heb ik op gym gezeten, van mijn vierde tot mijn twaalfde levensjaar. Wat een drama. 

De knop om

Op mijn elfde ging ik op karate. Dat vond ik wel wat, stoer vooral. Om te doen, maar ook om te kunnen zeggen dat ik een heuse karateka was. Na een jaar of drie gebeurde het. Ik weet dat moment nog heel goed, het was bijzonder verhelderend. Er ging een knop om. Ik was niet langer alleen aanwezig op de karateles, ik zette me daadwerkelijk in. Ik wist dat ik meer wilde. Ik wilde groeien en leren, vanuit mezelf. Ik wilde er echt voor gaan. Het duurde slechts maanden voor ik de allerhoogste schop van de hele groep onder de knie had. 

Persoonlijke groei

Talentvol was ik niet. Ik heb voor alles letterlijk en figuurlijk keihard moeten knokken. Dat ik geen talent heb, is ironisch genoeg in mijn voordeel. De persoonlijke groei die ik als mens heb afgelegd in mijn weg naar zwarte band en karateleraar, maakt mij namelijk een ware karateka. Hard trainen, doorzetten, inzetten voor mezelf en anderen, sportief èn dapper kunnen zijn op de momenten die er toedoen.

''Ik heb voor alles letterlijk en figuurlijk keihard moeten knokken.''

Een sport die bij je past 

De transformatie van kneus Chantal naar lenige Chantal, had alles te maken met de juiste sport vinden, een sport die bij mij paste, die tot mijn verbeelding sprak, die mij aanspoorde er helemaal voor te gaan. Wanneer mensen stoppen met hun sport, vanwege de drukte van afstuderen, een nieuwe baan, kinderen, wat dan ook, komt er meestal een punt dat ze hun sport missen. Als je een sport hebt gevonden die echt bij je past, dan is dat na verloop van tijd een stukje van je eigen identiteit, een deel van jezelf. Zo voelde het voor mij ook. Na de drukte kwam ik terug en begon ik samen met Arno mijn eigen karateschool.

Het werkt twee kanten op

Onze karateschool staat voor een warme, veilige sportomgeving, waar mensen betrokken en behulpzaam zijn. En in de lessen zorgen we voor veel plezier, want we geloven erin dat kinderen èn volwassenen dan sneller en beter leren. Wat grappig is? Onze leerlingen maken zelf onderdeel uit van deze identiteit. Zij hebben ons geïnspireerd en zij hebben Karate Moerdijk mede gemaakt tot wat het is. Wij staan voor talentontwikkeling en daarmee bedoelen we niet dat we alle focus op leerlingen met een goede natuurlijke aanleg richten. Nee. Totaal niet. Het gaat erom dat we bij iedere leerling dé trigger vinden om die knop om te zetten: van aanwezig zijn, tot vanuit hunzelf actief te zijn. Vanaf daar, is alles een eitje. En een feest!