De buitencode voor sporters

De buitencode voor sporters
Nederlanders houden van buiten zijn en trekken graag de natuur om te sporten of te bewegen. Dat betekent dat we elkaar vaker tegenkomen in het bos, in de duinen of op de hei. Niet iedereen heeft begrip voor de beleving van een ander en dat leidt soms tot wrijving. Daarom hebben de NTFU, KNHS, Atletiekunie, Natuurmonumenten, Landschappen en Staatsbosbeheer de handen ineengeslagen. 

Samen hebben ze de ‘Buitencode’ opgesteld en willen zij de omgang tussen bezoekers van natuurgebieden op een positieve manier beïnvloeden. Geef een ander de ruimte en bescherm de natuur waarvan je geniet, is de boodschap. De buitencode is samengevat in vijf ‘regels’:

  • Wees vriendelijk, geef elkaar de ruimte, en minder je vaart
  • Voel je verantwoordelijk voor je eigen gedrag richting natuur en haar gebruikers
  • Durf een ander aan te spreken op zijn gedrag
  • Sportief bewegen in de natuur doe je veilig, draag bescherming
  • Blijf op de paden en geef natuur de ruimte