“Scheids! Kom op die bal is in! Dat zie je toch wel?” Het is voor veel sporten nauwelijks voor te stellen, maar alleen voor het roepen van deze zin tegen de scheidsrechter kun je tijdens een rugbywedstrijd al een rode kaart of penalty krijgen.
"Commentaar op de 'ref' is als een zware overtreding"

Geen commentaar

“Commentaar leveren op de referee wordt gezien als een zware overtreding”, vertelt Riëtte Meijer. Zij speelde jarenlang op hoog niveau en is nu rugby ‘ref’, ook bij herenduels. Voor rugbyspelers is het juist moeilijk voor te stellen, hoeveel de scheidsrechters in hockey of voetbal te verduren krijgen. “Wij worden van jongs af aan opgevoed met de regel dat je geen enkel commentaar mag hebben op de referee. De scheids bepaalt, of je het er nu mee eens bent of niet”, aldus Meijer. “Omdat je niet beter weet en iedereen het doet, is het makkelijk te handhaven.”

Rol van de aanvoerder

‘Gelukkig’ voor de rugbyspelers mag de aanvoerder wel praten met de scheidsrechter. Als de aanvoerder het niet eens is met een beslissing, mag hij of zij daar iets van zeggen. Meijer: “Maar dat mag nooit agressief. De regel is dat je vraagt om uitleg. Vervolgens zal de referee proberen toe te lichten waarom de beslissing genomen is.”

"Je weet niet beter dan dat de 'ref' heilig is"

Volgens rugbyspeler Diph Makkinga van de Bredase Rugby Club (BRC) is het niet moeilijk om je mond te houden in het veld. “Je weet niet beter. Vanaf de jeugd krijg je te horen dat de referee heilig is, dat je deze persoon met respect moet behandelen. Ik mag als captain wel wat meer, maar dat betekent nog niet dat ik commentaar mag hebben. Want daarmee ondermijn je het gezag van de spelleider. Ik begrijp ook soms niet dat sommige scheidsrechters in het voetbal nog willen fluiten, als je zo wordt uitgescholden.”

Strenge sancties

Dat in rugby kritiek op de scheidsrechter niet wordt geaccepteerd, ondervond de Franse topinternational Sébastien Chabal. Hij trok na een wedstrijd op televisie een beslissing van de scheidsrechter in twijfel. Als straf werd hij uit het nationale team gezet… Kortom, het is duidelijk dat de beslissingen van de referee niet constant in twijfel wordt getrokken. Iets waar veel sporten nog veel van kunnen leren. 

Meer tips en informatie voor scheidsrechters lees je op de 4 inzichten voor arbitrage!