Vrijwilligerswerk als investering in eigen toekomst

De KNHS heeft een programma ontwikkeld voor jongeren om te werken aan hun eigen ontwikkeling: het "Young Leaders Program". De jongeren die aan dit programma meedoen voeren op hun vereniging onder andere vrijwilligerstaken uit om op die manier te leren wat er komt kijken bij het runnen van een bedrijf (vereniging). 

Eén van die verenigingen die meedoet aan het Young Leaders Program is Ruitersportcentrum Willemshof. Een jaar geleden is het programma gestart en inmiddels doen er 16 jongeren mee. De jongeren leren, afhankelijk van leeftijd, steeds meer over het runnen van een 'bedrijf' en tegelijkertijd nemen zij veel werk uit handen van andere vrijwilligers. Hierbij valt te denken aan verzorgen van de paarden, voorbereiden van lessen en organiseren van evenementen.

Niveaus binnen het programma

Het Young Leaders Program bestaat uit verschillende niveaus. Meike Aalsberg, coördinator van het Young Leaders Program, legt uit dat de kinderen beginnen in fase 1: helpen. Dit houdt vooral in dat de kinderen helpen bij klusjes die te maken hebben met het paard. Dus wat komt erbij kijken om te kunnen paardrijden. 

Bij het tweede niveau gaat het om uitvoeren van taken. In dit niveau gaat het om het zorgvuldig uitvoeren van taken, samen aan de slag gaan, betrouwbaar zijn, taken plannen, duidelijk communiceren en meedenken. Hierbij hoort bij Rijvereniging Willemshof bijvoorbeeld ook lesgeven. 

"Jongeren leren hoe je een bedrijf runt"

Als de jongeren dit onder de knie hebben gaan zij naar niveau 3: organiseren. Er zijn gedurende het jaar genoeg evenementen of clinics die georganiseerd moeten worden. Een mooie kans voor de jongeren om te ontdekken wat het inhoudt om zoiets te organiseren. 

Als laatste kunnen de jongeren doorstromen naar het niveau besturen. In dit laatste niveau tonen de jongeren eigen initiatief om zich te ontwikkelen in competenties als leiding geven, visie tonen, motiveren, verantwoordelijkheid dragen, organiseren, gedecideerd handelen en coachen.

Wat vinden de jongeren?

Meike ziet zelf dat kinderen automatisch meer geïnteresseerd zijn in alles wat zich op de vereniging afspeelt. Hierdoor gaan zij na een training minder snel gelijk naar huis en ontstaat er ook meer binding met de vereniging. Maar wat vinden de jongeren er nou zelf van? 

"Het programma zorgt ook voor meer binding"

Vera (12 jaar) zit in niveau 1 en vertelt dat ze het leukste vindt dat ze nu meer van de vereniging ziet dan tijdens het uurtje paardrijden. Daarbij legt ze uit dat ze de taken vooral uitvoert om er veel van te leren. Ze ziet het dus echt als investering in zichzelf. Samantha (14 jaar) zit al in niveau 2. Ze vindt het erg leuk om mee te helpen met evenementen organiseren, zoals bijvoorbeeld een kerstshow. De vaardigheden die zij hier leren, kunnen in hun toekomst nog goed van pas komen. 

Ook de ouders reageren enthousiast op het programma. Zij raken meer geïnteresseerd in het paardrijden en kijken verder dan alleen de les van hun zoon/dochter. 

Meer informatie

Spreekt het Young Leader Program je aan en wil je er meer over weten? Neem dan eens een kijkje op de website van de KNHS: https://www.knhs.nl/youngleadersprogram/