‘Stoere’ bokstrainers volgen bijscholing

Jan-Pieter Tuininga

‘Stoere’ bokstrainers volgen bijscholing
Wil je binnen een korte tijd flink groeien in je rol als trainer of coach? Tijdens de bijscholing ‘4 inzichten over trainerschap’ krijg praktische handvatten om je sporters effectiever te begeleiden en een inspirerende, veilige sportomgeving te creëren. Boksschool van ’t Hof in Rotterdam volgde de bijscholing onlangs.

Bijscholing over de 4 inzichten

Uit onderzoek blijkt dat er vier punten van groot belang zijn voor de relatie tussen trainer en sporter. Aan de hand van deze punten kun je je eigen functioneren als trainer of coach in korte tijd aanscherpen en verbeteren. Dit zijn:

  • Structureren;
  • Stimuleren;
  • individuele aandacht geven;
  • en regie overdragen.

Tijdens de bijscholing breng je jouw sterke én ontwikkel punten met betrekking tot deze vier inzichten in kaart en reflecteer je op je eigen rol als trainer. Je leert daardoor hoe je je kwaliteiten het best kunt inzetten, ook in lastige situaties. Bijvoorbeeld bij het aanspreken van sporters op hun gedrag, of door sporters eigen verantwoordelijkheid te geven tijdens een training.

Bijscholing bij Boksschool van ’t Hof in Rotterdam

Onlangs is er een bijscholing geweest bij Boksschool van ’t Hof in Rotterdam. De bokstrainers wilden weten welke 4 vaardigheden nodig zijn om het plezier en sportieve ontwikkeling bij (jonge) sporters te stimuleren. Trajectbelegeider Jan-Pieter vertelt ons over de workshop.

“Daar zat ik dan, op een donderdagavond met 6 bokstrainers aan tafel. Grote sterke mannen , die trainen met veel verschillende groepen kinderen. Naast  culturele verschillen hebben ze ook te maken met bijvoorbeeld autistische kinderen of kinderen met gedragsproblematiek. Boksen is een hele mooie manier om met respect voor elkaar uit te delen en te incasseren. Het leert je om je energie te verdelen. Deze bokstrainers waren op zoek naar handvatten om deze jonge sporters nog beter te motiveren en te leren rekening te houden met elkaar.

 

''Boksen is een hele mooie manier om met respect voor elkaar uit te delen en te incasseren.''

In het voorstelrondje hebben de trainers vertelt wat hun kwaliteit is als trainer. Dit was voor sommige trainers best lastig, omdat ze niet gewend zijn om te zeggen waar ze goed in zijn. Dat heb ik vaker gehoord. Daarna hebben de trainers vertelt wat hun grootste inzicht is geweest als trainer. Een trainer vertelde dat hij heeft ontdekt dat jeugdige sporters meer plezier ervaren als ze persoonlijk worden aangesproken op hun techniek en vooral ook op wat ze goed doen!

We hebben samen het filmpje ‘ 4 inzichten over Trainerschap’ gekeken op YouTube.  Na het zien van het filmpje heb ik de trainers gevraagd wat hun het meeste aansprak in het verhaal uit het filmpje en waarom? Er was veel herkenning in de situaties uit het filmpje, vooral over het feit dat je in de ene vaardigheid beter bent dan in de andere. De trainers  zijn dan ook aan de slag gegaan met de scores hun eigen 4 vaardigheden (structureren, stimuleren, individuele aandacht en regie overdragen).  Ze hebben elkaar bevraagd over de verschillende scores, bijvoorbeeld ‘ waarom scoor je een 8 op stimuleren en een 5 op regie overdragen?’ Ik vind het, als trainerscoach, leuk om in eerste instantie te kijken naar waar een trainer juist goed in is. Dat geeft veel meer energie!

 

''Een mooie tip die ik gehoord heb is om aandacht te geven aan elke sporter door een compliment te geven over zijn of haar ontwikkeling.''

Twee weken later zaten we weer samen in het kantoortje boven de trainingszaal. Deze keer hebben we samen een aantal  sportspecifieke situaties besproken. Een trainer vond het lastig om te gaan met jongens die niet luisteren. Samen met de andere trainers hebben we een aantal oplossingen aangereikt hiervoor. Bijvoorbeeld door met de hele groep afspraken te maken over gewenst gedrag tijdens de training (structureren). Ook hebben we ‘gouden tips’ verzamelt over de 4 inzichten/vaardigheden. Een mooie tip die ik gehoord heb is om aandacht te geven aan elke sporter door een oprecht compliment te geven over zijn of haar ontwikkeling (ieder op eigen niveau). Het was onwijs leuk om die ‘stoere’ bokstrainers zo betrokken te zien met hun sporters en eerlijk en open over hun worstelingen te horen praten. Hierdoor hebben ze veel inzichten en tools uit dit traject meegenomen. Dank heren!”

Positieve reacties vanuit de deelnemers

De bijscholing ‘4 inzichten voor trainerschap wordt ontzettend goed ontvangen.

  • “Heel nuttig. Goede handvatten voor trainers”
  • “ Wat leuk om samen met andere trainers ervaringen te delen!”
  • “ Confronterend. Je gaat (kritisch) nadenken over je eigen gedrag”
  • “ Stimulerend, omdat de focus ligt op je eigen kwaliteiten als sporttrainer”

De Boksschool gaat voor een Coach de Coach traject om hun trainers op te leiden in zelfreflectie, observatietechnieken en feedback . Hierdoor halen zij het beste uit zichzelf en anderen op een duurzame manier! 

Interesse in de bijscholing ‘4 inzichten voor trainerschap’?

Via de Academie voor Sportkader is het mogelijk om als beginnende trainer of coach de bijscholing ‘4 inzichten over trainerschap’ te volgen. Deze scholing duurt één dagdeel en heeft een voorbereidende opdracht. Heb je zelf interesse in de bijscholing ‘4 inzichten voor trainerschap’ of wil je het op jouw vereniging organiseren? Kijk dan op de website van de Academie voor Sportkader of mail je verzoek naar opleidingen@nocnsf.nl.