Hoe herken je talent?
Iedereen heeft er wel een idee bij wat talent daadwerkelijk is. Veel trainers, coaches en talentscouts zeggen dat ze talent van een kilometer afstand kunnen spotten. Maar wat zien ze dan precies? En wat is de waarde van deze voorspelling? Kortom, wat is talent nou eigenlijk?

Definitie talent

Om talent uit te leggen kan je het begrip het beste opdelen in twee onderdelen, namelijk ‘gave’ en ‘getalenteerd’. 

‘Gave’ krijg je cadeau bij de geboorte

Een gave, oftewel aanleg voor iets, krijg je als een cadeau bij de geboorte mee van je ouders. Het gaat dus om natuurlijke vaardigheden die zich ongetraind en spontaan uiten. Iedereen wordt geboren met een specifieke aanleg. Bijvoorbeeld op intellectueel, creatief, sociaal of senso-motorisch gebied. De één heeft meer aanleg voor creatieve dingen en leert makkelijker mooie dingen te ontwerpen. Een ander leert weer makkelijker lezen omdat hij of zij meer aanleg heeft op intellectueel gebied.

Je genen zijn je starterspakket

De genen die je meekrijgt van je ouders spelen hierin een belangrijke rol. Dit is je startpakket. Ook wel te vergelijken met een blauwdruk voor het bouwen van een stadion. Als je naar het Nederlandse volleybal- of roeiersteam kijkt, valt één ding al snel op. De sporters (zowel de mannen als de vrouwen) zijn bijna allemaal ontzettend lang! Oftewel, je lichaamsbouw en aangeboren kenmerken zijn voor bepaalde sporten erg belangrijk. Zij bepalen voor een groot deel of je de top kan halen in deze sport. Dit geldt niet voor alle sporten.  Bovendien is aanleg alleen nooit voldoende om de top te kunnen bereiken. 

Weetje: Tyrone “Muggsy Bogues” was met zijn 1.60m de kortste basketballer ooit die meespeelde in de top van het Amerikaanse basketbal (NBA). Basketballers zijn meestal minimaal 1.90m lang.

Getalenteerd

Hoeveel aanleg hij er ook voor heeft, een topturner als Epke Zonderland zal bij zijn eerste keer aan de rekstok niet direct allerlei briljante elementen hebben geturnd. De kans is zelfs groot dat hij de op het oog simpelste oefeningen niet kon uitvoeren. Om alle omgevingsfactoren en hun invloed mee te wegen wordt de term ‘getalenteerd’ gebruikt. Dit zijn de vaardigheden die zich tijdens de trainingen ontwikkelen. Deze heb je nodig om uiteindelijk de top te kunnen bereiken.

Andere factoren

Bij de inschatting of je kind de senioren top kan bereiken, is het belangrijk om niet alleen naar het startpakket te kijken maar ook naar de inzet, motivatie, doorzettingsvermogen, woonlocatie, etc. Aanleg ontwikkelt zich nooit vanzelf. Epke Zonderland trainde jarenlang vele uren per week om zo goed te worden als hij nu is. Nu staat hij nog zo’n 24 uur per week in de turnhal! 

Resultaat

De ‘aanleg’, het ‘getalenteerd’ zijn en de omgeving zijn van invloed op de ontwikkeling van jouw kind. Deze factoren bepalen ook het maximale niveau dat jouw kind kan behalen.