Trainersbegeleiding in 2021 de normaalste zaak van de wereld!?

Onze droom is dat over 5 jaar trainersbegeleiding de normaalste zaak van de wereld is. Het grootste deel van de clubs heeft dit dan ingeregeld en degenen waar dit nog niet gelukt is, hebben het hoog op hun wensenlijstje staan. Wil jij met ons meedenken hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen?

De trainer/ coach speelt een cruciale factor in het sportplezier van het kind. Daarnaast heb je als club een verantwoordelijkheid om goed voor je mensen, in dit geval trainers/ coaches, te zorgen. Bijna alle trainers en coaches die geen echte trainersopleiding hebben worstelen met de pedagogisch-didactische kant van het trainerschap.

Steun verdienen ze

Dat zie je niet alleen bij de welwillende ouders die een paar jaar trainer of coach zijn, maar ook vaak bij ervaren trainers die elk jaar weer tegen dezelfde dingen aanlopen. En laten we eerlijk zijn: het ís tegenwoordig ook lastig om de aandacht vast te houden en afspraken te maken waar iedereen zich aan houdt. En het ís ook lastig om altijd maar positief te coachen en niet steeds te wijzen op wat je fout ziet gaan. Daar kunnen trainers en coaches best wat ondersteuning bij gebruiken. Die steun verdienen ze ook!

Trainers en coaches begeleiden

Binnen de sport zijn we veelal gericht op scholingen via trajecten, bijscholingen etc. Het is een uitdaging om het geleerde echt te blijven toepassen. Door trainersbegeleiding wordt die borging in de praktijk gerealiseerd. De eerste ervaringen zijn hier via het traject Coach de coach mee opgedaan. Deze zijn heel positief! Dit willen we graag verder brengen; op weg naar 2021.

In 2021 dan...

Het zou gaaf zijn als tegen die tijd iedere club 2 of 3 (verenigings)mensen op laat leiden om trainers en coaches een seizoen lang te begeleiden. Gedurende het seizoen bezoeken de trainersbegeleiders de trainers en coaches en geven hen aan de hand van de 4 inzichten over trainerschap feedback en tips.

Help jij ons dit te realiseren?

Heb jij binnen je club al ervaring opgedaan met het opzetten van trainersbegeleiding of heb je zelf ervaring in het begeleiden van trainers/ coaches binnen een club? Wil je met (het opzetten van) trainersbegeleiding aan de slag maar weet je niet waar te beginnen/ kom je hobbels tegen? En/ of lijkt het je wel wat om het traject Coach de coach te benutten?

Heb je ideeën hoe we kunnen zorgen dat trainersbegeleiding in 2021 de normaalste zaak van de wereld is?

Neem contact met ons op via jens.vanderkerk@knvb.nl.