Freerunning, het overwinnen van obstakels

Freerunning draait om vrijheid, plezier, fitness, vriendschap en voldoening!

Freerunning is een populaire en opkomende urban sport onder jongeren. Zowel binnen als buiten worden allerlei obstakels gezocht en overwonnen, bouw je samen vriendschappen op en heb je vooral enorm veel plezier met elkaar!

Zo zijn er de fysieke obstakels waar je overheen wil springen of gebruiken om weer over een ander obstakel te springen, maar er zijn ook mentale obstakels. Volgens Boris Odinot, eigenaar en coach van Freerunning Zeeland, leer je jezelf namelijk goed kennen door freerunning. Wat kan je fysiek wel en wat niet en belangrijker nog is het proces dat hieraan voorafgaat. Elke keer moet je zelf een inschatting maken of je een bepaalde sprong of trick wel of niet kan maken, daarbij moet je rekening houden met je eigen lengte, kracht en vaardigheid. Kan je een trick nog niet, dan moet je bijvoorbeeld sterker worden in je armen of soms gewoon nog even wachten tot je wat groter bent...

Door freerunning leer je jezelf goed kennen

Vrijheid is een van de belangrijke kernwaardes bij het freerunnen. Door strippenkaarten en maandelijks opzegbare lidmaatschappen aan te bieden, zorg je ervoor dat deze vrijheid in het freerunnen behouden blijft.

Alle kernwaarden van het freerunnen komen volgens Boris ook sterk terug in de trainingsopbouw. Samen start je met een warming up en vervolgens worden er enkele tricks met elkaar geoefend, maar daarna is het een vrije training. Tijdens deze vrije training kun je zelf aan bepaalde tricks werken die je onder de knie wil krijgen en je kunt dan altijd de hulp van de trainer inschakelen. Deze manier van trainen zorgt ervoor dat iedereen op zijn eigen niveau kan freerunnen en worden er minimale regels opgelegd.

Vrijheid is een van de belangrijke kernwaardes bij het freerunnen

Boris is zelf al jaren freerunner en geeft aan veel groepen freerunning training in Zeeland. Volgens Boris is de mooiste freerunning ervaring buiten, maar daarvoor moet je natuurlijk al wel wat ervaring hebben. De veiligste kennismaking met freerunning is binnen in een zaal, vaak gaat dit via een turnvereniging. Vanaf 8 jaar kunnen kinderen op freerunning en de gemiddelde leeftijd is 12 jaar. Trainers zijn vaak nog jong wat zorgt voor een hechte groep waar plezier voorop staat. De dynamiek in de groep is daarmee echt uniek en anders dan wanneer er een trainer van 40+ voor de groep staat! Het aantal freerunning groepen overstijgt op veel plaatsen in Nederland het aantal turnverenigingen dat freerunning aanbiedt met gekwalificeerde trainers. Hier ligt dus een mooie uitdaging voor turnverenigingen!

Ben je enthousiast geworden over freerunnen? Wil je het proberen of trainer worden, neem dan contact op met de KNGU. Je kunt ook komen kijken of meedoen op het eerste Open Zeeuwse Kampioenschap Freerunning voor 8+ op 19 oktober 2019, inschrijven kan tot 7 oktober.