Jureren in de turnsport
“Elke oefening die ik beoordeel zie ik als een puzzel die opgelost moet worden. Nationaal heb ik vrienden gevonden in de turnwereld. Het jureren in het buitenland en daarmee de contacten in het buitenland zijn een verrijking op mijn leven!” - Vincent Reimering, internationaal jurylid turnen.

Na zijn carrière in de turnsport wilde Vincent Reimering bij de sport betrokken blijven.  Hij haalde geen voldoening uit het geven van trainingen en is per toeval in de rol van jurylid terecht gekomen. Dit beviel zo goed dat Vincent zich steeds meer is gaan verdiepen in het jureren van de turnsport.  

Kwaliteiten

Vincent stelt dat, om door te kunnen groeien naar de top, een jurylid enkele kwaliteiten moet bezitten. Allereerst moet je passie hebben voor de sport. Je moet bereid zijn om tijd te investeren om de sport in de breedste zin van het woord te willen verbeteren.

Daarnaast moet je als jurylid kennis hebben van de technische kant van de sport. Je moet elementen herkennen en ze kunnen beoordelen of ze correct zijn uitgevoerd. Ook is het belangrijk dat een jurylid zich traint op snel en kundig handelen. In het turnen moet er bijvoorbeeld een oefening snel worden opgeschreven en uitgerekend. Het vergt veel training en invoelvermogen om dit correct en op snelheid uit te voeren.

"Allereerst moet je passie hebben voor de sport"

Een andere belangrijke kwaliteit is dat je aan je collega’s kan onderbouwen ‘waarom’ je iets vindt. Communicatieve vaardigheden en de beheersing van de Engelse (en liefst ook andere) taal is hierin dan ook belangrijk. Als jurylid moet je laten zien dat je complexe bewegingen begrijpt en deze kan vertalen op papier. Als internationaal lid moet je bereid zijn om trainingen bij te wonen om inzicht te houden in de nieuwste technieken en elementen.

Doorgroeien

Als je ‘talent’ als arbiter nationaal wordt herkend, krijg je de kans om naar een klein internationaal toernooi te gaan. Bij voortdurend goed functioneren wordt het talentvolle jurylid uitgenodigd voor een internationale cursus waar je met een goed examenresultaat het hoogst mogelijke brevet kan halen. Als je eenmaal dat brevet bezit (alleen de beste 25 juryleden in de wereld hebben dit in bezit) word je uitgenodigd voor de grotere toernooien en krijg je meer verantwoordelijkheid aan een toestel. Zo kan je bijvoorbeeld doorgroeien als internationaal hoofdjurylid aan een toestel. Je bent dan verantwoordelijk voor de scores die worden gegeven op dat toestel.

Als jurylid ben je belangrijk voor de sporters

Voor je eigen ontwikkeling is het belangrijk om op de hoogte te blijven van alle nieuwe ins-en-outs van de sport. De regelgeving, codering en technieken blijven namelijk veranderen. Om een objectieve blik te garanderen is het goed om up-to-date te blijven van de laatste ontwikkelingen.

"Als jurylid kun je teams tips en tricks geven"

Ook voor de (top)sporters ben jij als arbiter erg belangrijk. Jij bent het directe aanspreekpunt voor een (top)sporter als het gaat om technische codering of uitvoering. Als arbiter moet je betrokken willen zijn bij het teamproces richting grote toernooien. Je kan het team tips en tricks geven om een zo hoog mogelijke score neer te zetten. Dit is volledig legaal, het is juist goed voor de sport! Als jurylid zie je namelijk het liefst een perfect uitgevoerde oefening. Je kunt vertellen waar de juryleden op letten om zo de atleten te helpen naar een hoger niveau. Zeker in de topsport kan een kleine tip al een groot verschil maken.

De sportbonden geven de arbiters de ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Van meedenken aan het proces tot aan grote toernooien.