De invloed van ouders op het sportplezier bij kinderen

Ouders langs de lijn hebben vaak meer invloed op het sportplezier van kinderen dan zij denken. Bij Honkbal en Softbalvereniging Gryphons zijn ze daarom aan de slag gegaan met de ouders om het plezier bij de kinderen hoog te houden. 

De KNBSB is ongeveer twee jaar geleden begonnen met het programma "Ouders langs de lijn". Bedoeld voor ouders om inzicht te krijgen in hun gedrag en het effect hiervan op sportende kinderen. Honkbal en softbalvereniging Gryphons pakte deze mogelijkheid met beide handen aan om het spelplezier van de kinderen te vergroten. 

Rol van de ouders

Twan van de Veerdonk, bestuurslid bij Gryphons, benoemt dat de ouders door het programma samen meer plezier hebben in het kijken naar hun kinderen en dat zij ook echt meer genieten van hun kind. De ouders voelen minder de neiging om zich met het spel te bemoeien, maar houden het nu vooral bij positief aanmoedigen. 

Willem van der Heijden (een ouder) merkt dat de ouders elkaar steeds meer gaan corrigeren als er iets negatiefs geroepen wordt. Door het juiste voorbeeld te geven, volgen de rest van de ouders dit gedrag op. Hij heeft veel gehad aan de tips die tijdens de workshop "Lang leve de sportouder" zijn gegeven. "Vroeger wilde ik nog wel eens coachen als een coach, en niet als een ouder, maar sinds de "Lange leve de sportouder"-avond merk ik dat je gewoon minder moet coachen. Als je iets zegt, dan moet het positief zijn." 

Praten met je kind 

Een belangrijke tip voor ouders is om het onderwerp met je kind te bespreken. Ook bij Gryphons hebben de ouders dat gedaan. Gwen Quant (een ouder) vond dit de grootste eye-opener. Haar kind gaf aan dat "gewoon komen kijken" genoeg was. Ook Willem merkte dat zijn zoon het prettiger vindt als hij zich niet bemoeit met coachen. En dat is uiteindelijk waar de vereniging Gryphons het voor doet: het plezier van de kinderen!