De moderne scheidsrechter

>De moderne scheidsrechter
Elke sport, of het nu amateursport of profsport is, vraagt om enthousiaste scheidsrechters. Mensen met passie voor de sport, die ervoor zorgen dat regels correct toegepast worden en sporters met plezier kunnen sporten. Want dát is waar sport uiteindelijk om draait: samen plezier beleven!

‘Fijne wedstrijd!’, zeg je als scheidsrechter vaak bij de start van een wedstrijd tegen coaches, aanvoerders of sporters. Maar hoe zorg je ervoor dat sporten een positieve ervaring is voor alle betrokkenen? De vier inzichten voor de moderne scheidsrechter kunnen je helpen:

  1. Structureren
  2. Stimuleren
  3. Individueel aandacht geven
  4. Verantwoordelijkheid delen

Sport is emotie

Het sportplezier wordt in het heetst van de strijd weleens vergeten. Beslissingen van de scheidsrechter roepen soms veel emotie op. De scheidsrechter krijgt te maken met kritiek – of erger nog: gescheld of fysieke dreiging – van sporters, coaches, ouders of andere toeschouwers. Dat was vroeger zo, en dat is nu zo.

In een snel veranderende samenleving zien we dat de scheidsrechter sterker onder druk staat. Door de individualisering zijn mensen gewend en getraind om voor zichzelf op te komen. Dat uit zich ook in de toegenomen mondigheid van de sporter, die botst met de rol van de scheidsrechter. Hoe kun je als scheidsrechter omgaan met die mondigheid?

"De moderne scheidsrechter is een ‘facilitator"

Van ‘politieagent’ naar ‘facilitator’

Vroeger was de rolopvatting van de scheidsrechter die van ‘politieagent’ en leerden scheidsrechters in de opleiding zaken als: ‘Hou ze op afstand’, ‘Ga niet in gesprek’ en ‘Geef ze een kaart’. De rol van de scheidsrechter heeft zich in de loop van de jaren sterk ontwikkeld; steeds meer gericht op communicatie. Deze ontwikkeling zet zich nu door naar empathie en het samen zoeken naar oplossingen. De moderne scheidsrechter is een ‘facilitator’.

De moderne scheidsrechter

Als facilitator probeer je het spel zoveel mogelijk door te laten gaan, zodat sporters optimaal plezier beleven. In deze veranderde rolopvatting draag je de verantwoordelijkheid voor een sportief verloop van de wedstrijd niet alleen, maar samen met andere officials, trainers, coaches, aanvoerders en sporters. Op het moment dat het misgaat, stel je de vraag: ‘Hoe gaan we dit met elkaar oplossen?’

Handvatten

Er zijn 4 inzichten ontwikkeld om scheidsrechters van alle sporten praktische tips te geven die zij in hun sport kunnen toepassen. Bekijk alle inzichten hieronder!