Je kunt sporters stimuleren om gewenst en sportief gedrag te laten zien door complimenten te geven en te benadrukken wat goed gaat. Een positieve sfeer haalt het allerbeste in een sporter naar boven en natuurlijk ook bij jou als scheidsrechter!

Benadrukken wat goed gaat

‘Niet verliezen hè?’, ‘Wat een slechte voorzet!’, ‘Nee, niet doen!’ Op en rond sportlocaties zie je sporters en hun begeleiders vooral veel praten over wat niet goed gaat en wat sporters niet moeten doen. Van nature hebben mensen nu eenmaal de neiging te benadrukken wat fout gaat. Terwijl het effect daarvan volkomen averechts is. Juist positieve aanmoedigingen halen het allerbeste uit een sporter naar boven en zorgen voor gewenst gedrag.

Complimenten geven

Natuurlijk moet je ingrijpen bij ongewenst gedrag, maar je kunt ook gewenst gedrag belonen met een compliment of een eenvoudig knikje en glimlach. Wanneer je dit bij beide partijen doet, blijf je neutraal, met als voordeel dat het zelfvertrouwen van sporters ver- groot en ze meteen ook leren welk gedrag je wél graag ziet.

Praktische tips

• Ga zelf positief, respectvol en sportief om met iedereen, want goed voorbeeld doet volgen.

• Straal energie en positiviteit uit voor, tijdens en na de wedstrijd: je hebt er duidelijk zin in! Laat ook tijdens de wedstrijd zien dat plezier en genieten bij het spel hoort.

• Benadruk het gewenste gedrag en ook de vooruitgang daarin, bijvoor- beeld dat je het goed vindt dat een speler eerlijk aangeeft dat de bal uit is.

• Geef complimenten gericht op de inzet van een sporter in plaats van het resultaat, geef bijvoorbeeld aan dat iemand een situatie goed heeft opgelost of goed heeft geprobeerd op te lossen.

• Denk ook eens aan non-verbale communicatie als eenvoudige manier om gedrag van sporters goed te keuren, bijvoorbeeld met een knikje of glimlach.

• Formuleer verbeterpunten in de vorm van een concrete opdracht of tip, dus niet te algemeen ‘Opschieten!’, maar speci ek ‘Sneller ingooien!’.

• Wees altijd oprecht, want sporters doorzien nepcomplimenten, trucjes en dubbele boodschappen.