G-korfbal bij TOP: voor iedereen haalbaar!
Bij korfbalvereniging TOP gaan prestatie, passie en plezier hand in hand. Sinds kort kunnen ook mensen met een verstandelijke beperking hier terecht. Vlak voor de zomer kwamen er een aantal leden met het idee om G-korfbal op te zetten, iets wat nog ontbrak in het aanbod van de succesvolle club. De 31e jarige Vincent Rhijnsburger zag kansen; ''na de eerste vergadering heb ik het iets meer naar mij toegetrokken en heb ik de leiding genomen over deze fanatieke groep.''
''Met een goed plan en realistische doelen geloof ik dat iedereen zijn club kan overtuigen.''

Zelf korfbalt de Sassenheimer al ruim 25 jaar en binnen de vereniging heeft hij diverse functies gehad. Hij was actief als trainer/coach, organiseerde het jeugdkamp en was onderdeel van de TC-jeugd. Genoeg ervaring dus binnen de club, maar G-korfbal is toch even wat anders. Hoe krijg je zo'n prachtig initiatief van de grond? We stelden Vincent een aantal vragen. 

Vanaf 8 december zijn jullie gestart met G-korfbal trainingen. Hoe staat het er nu voor?


Op dit moment trainen wij om de twee weken op zaterdag van 10.00 uur tot 11.00 uur. Gemiddeld komen er 6 deelnemers op de training af. Het is nu een kwestie van ons plan bijstellen en hopen dat we op die manier door kunnen groeien.

Verenigingen zien vaak beren op de weg als het gaat om het opstarten van een G-team.  Hoe zijn jullie daar mee omgegaan?


Zorg voor een enthousiaste werkgroep die op zoek wil gaan naar mogelijkheden en oplossingen. Daarnaast is het ook gewoon een kwestie van doen en starten! Stel een plan op, verdeel de taken en ga vooral aan de slag. Stap voor stap kom je er met elkaar wel uit en tackle je de problemen die op je pad komen. Het mooie is dat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Wij zijn met andere verenigingen gaan praten en hebben daar een kijkje in de keuken gekregen. Ook de bond kan ondersteuning en advies geven. 

Hoe zorg je voor voldoende draagvlak binnen de vereniging?

Als je een goede groep vrijwilligers hebt, die met veel enthousiasme achter het idee staan, is het niet moeilijk om draagvlak te vinden binnen de vereniging. Sterker nog: het zorgt alleen maar voor meer mensen die willen helpen, omdat ze het zo’n leuk idee vinden! Met een goed plan en realistische doelen geloof ik dat iedereen zijn club kan overtuigen.

''Zorg voor een enthousiaste groep vrijwilligers en ga beginnen.''

Hoe zorg je dat je zichtbaar bent in de wijk om mensen te werven voor de training?


Het internet is natuurlijk een fantastisch medium om gemakkelijk iets te verspreiden. We hebben eerst een filmpje en promotieflyers gemaakt. Daarna was het alleen een kwestie van het promotiemateriaal op de juiste plekken zien te krijgen. We hebben de omgeving in kaart gebracht en daar posters verspreid en folders uitgedeeld. Ook nu de trainingen al gestart zijn gaan we door met promotie. Graag willen we de wijk in om het G-korfbal zichtbaar te maken en het plezier dat iedereen er aan beleeft over te brengen. Op deze manier hopen we dat meer mensen met een verstandelijke beperking met hetzelfde plezier deel zullen nemen. 

Waar moet een trainer of begeleider van G-korfbal aan voldoen?

Natuurlijk is het fijn om begeleiders met ervaring te hebben. Maar een goede begeleider is sociaal, open en in staat om zich in te leven in de sporters. Daarnaast is een goede dosis enthousiasme natuurlijk ook mooi meegenomen! 

Het is natuurlijk fantastisch dat de club mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid geeft om te sporten. Wat krijg je er als club voor terug?

Ik denk dat er een raakvlak voor beide is. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen korfballen bij ons en wij halen weer plezier uit het feit dat wij dit voor ze aanbieden. Daarnaast zou het mij niet verbazen als zij in de toekomst vrijwilligersfuncties binnen de vereniging zullen invullen. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen achter de bar en bij de kaartverkoop of assisteren bij jeugdtrainingen.

Wat zou je mee willen geven aan verenigingen die de stap nog niet durven maken, maar het misschien eigenlijk wel willen?

Zorg voor een enthousiaste groep vrijwilligers en ga beginnen! Zie geen beren op de weg, maar zoek mogelijkheden! Eenmaal bezig zal alles gaan lopen. En uiteindelijk geniet iedereen er van!

Vincent gaat de komende tijd samen met de andere vrijwilligers vol enthousiasme door om zoveel mogelijk mensen met een verstandelijke beperking aan het sporten te krijgen. Wil jij ook zo'n initiatief starten, maar heb je nog steeds twijfels? Informeer bij jouw bond hoe je dit het beste kunt aanpakken.