Iedereen is welkom op onze sportclub!
Hoe creëer je een sfeer op de sportclub waar iedereen zich thuis voelt? Waar je kunt zijn wie je bent zonder bang te zijn voor wat anderen van je vinden. Uiteindelijk draait sport vooral om één ding en dat is dat je plezier beleeft. 

Weet wat er speelt

Zorg dat je op de hoogte bent van wat er speelt op de vereniging of als coach binnen je team. Vraag het spelers één-op-één of betrek ouders in dit gesprek. Hoe ervaren zij de sfeer? Wat zit hen dwars? Ook helpt het om naar het gedrag van sporters te kijken. Merk je dat iemand zich regelmatig afzondert, vraag je dan af wat de reden daarvan is. 

Iedereen is welkom!

Natuurlijk is het vanzelfsprekend dat iedereen welkom is. Maar hoe breng je dit over? Wees open en noem concreet voorbeelden: of je nu homo, hetero bent, vmbo of gymnasium doet, een Turkse, Marokkaanse, Nederlandse afkomst hebt. Ook helpt het om te benoemen dat hoe verschillend iedereen ook is, jullie hebben één ding gemeen en dat is een passie voor sport.

Praat binnen je team

Om de sfeer binnen het team goed te houden is het belangrijk dat jullie regelmatig met elkaar het gesprek aangaan. Je kunt tijdens dit soort gesprekken samen afspraken maken over hoe jullie met elkaar omgaan. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie niet schelden en altijd eerlijk tegen elkaar zijn over wat jullie niet prettig vinden.  

Wat als het mis gaat?

Sportplezier kun je maken. Daarom is het goed om in te grijpen wanneer het misgaat. Wordt er toch gescholden en gepest vanwege afkomst, seksuele voorkeur of geloofsovertuiging pak de afspraken erbij. Soms is het best ingewikkeld om de signalen van pesten of buitensluiten te herkennen.

Heb je hulp nodig? Kijk dan eens naar het verenigingstraject Sport voor iedereen. In Sport voor iedereen leer je signalen van uitsluiting te herkennen, bespreekbaar te maken en het plezier te vergroten.

Foto: KNVB