Onderschat gastvrijheid niet
Vraag jij je wel eens af hoe jouw vereniging er door de ogen van een buitenstaander uitziet? Op welke manier worden tegenstanders, scheidsrechters, supporters en nieuwe leden verwelkomd zodra zij binnenkomen? Veel verenigingen zullen zeggen dat gastvrijheid hoog in het vaandel staat, maar hoe zorg je ervoor dat een ander deze gastvrijheid ook daadwerkelijk ervaart?

Gastvrijheid is een breed begrip en is niet op één plek of moment te meten. Van binnenkomst tot het moment van vertrekken, zijn er heel veel manieren om bezoekers een bepaalde sfeer te laten ervaren. Daarom zetten we een aantal tips op een rij!

1. Maak duidelijk waar bezoekers heen moeten

Verplaats jezelf eens in de bezoeker die nog nooit op jouw vereniging is geweest. Zelf vind je het ook vervelend als je niet weet waar de ingang is of waar je heen moet lopen. Vooral als er meerdere verenigingen bij elkaar zitten, is het soms lastig de weg te vinden. Dit probleem kun je makkelijk oplossen door een duidelijk welkomstbord neer te zetten. De bezoeker zal zich direct meer welkom voelen dan als er geen bord staat. Ook na binnenkomst moet duidelijk zijn waar tegenstanders of scheidsrechters verwacht worden. Deze kleine details bepalen al het gevoel van de bezoeker.

2. Ontvang bezoekers met een glimlach

Het eerste contactmoment met de bezoeker is ook cruciaal. Worden tegenstanders of scheidsrechters begroet met een glimlach of moeten zij 5 minuten wachten totdat je tijd hebt om met hen te praten. Een vriendelijke glimlach en een klein praatje beïnvloeden het gevoel van de bezoekers op een positieve manier. Dit geldt uiteraard ook voor het barpersoneel en andere personen die in contact komen met de bezoekers.

 3. Zorg dat de vereniging er schoon en verzorgd uitziet

De eerste indruk is vaak bepalend in de mening die mensen vormen over een omgeving. Het is dan ook een groot verschil of de vereniging er schoon en opgeruimd uitziet, of dat er veel vuil op de grond ligt en alles er oud en vies uitziet. Zorg daarom voor genoeg prullenbakken en spreek elkaar aan op troep die achtergelaten wordt. Zijn bordjes onleesbaar geworden? Vervang deze een keer. Hoe verzorgder het complex, hoe beter het gevoel bij bezoekers.

4. Maak eens een praatje met een onbekende

Heb je wel eens iemand aangesproken in de kantine of langs het sportveld die je nog niet kende? Misschien is dit niet het eerste dat in je op komt, maar door een klein gesprekje aan te knopen kom je erachter waarom iemand op de vereniging is. Wie weet is diegene wel een ouder van een nieuw lid, of een ouder van een potentieel lid. Door interesse te tonen, kom jij en daardoor de vereniging erg sympathiek over. Weet je niet waar je over moet praten? Bedenk dat jullie een gezamenlijke interesse hebben, namelijk de sport die daar beoefend wordt.

5. Betrek nieuwe leden bij de vereniging

Als een nieuw lid zich inschrijft, betekent dat niet dat je er daarna geen aandacht meer aan hoeft te besteden. Veel verenigingen zijn erg gefocust op zoveel mogelijk leden binnenhalen, terwijl huidige leden behouden vaak nog belangrijker is. Een manier om leden te binden aan je vereniging is door een leuke kennismaking te organiseren aan het begin van het seizoen. Voor jeugdteams is het belangrijk om ook de ouders uit te nodigen! Daarnaast kun je als vereniging gedurende het jaar leuke activiteiten organiseren waar leden aan mee kunnen doen. Door een leuke sfeer te creëren zullen leden ook langer blijven hangen.