Urban Sports: sportplezier zonder kaders!

Urban Sports is cool en hot en is het stadium van hype allang voorbij. Er is steeds meer aandacht voor deze ongeorganiseerde vorm van bewegen en op het Framed Festival in Arnhem kreeg Urban Sports dit jaar zelfs een eigen podium. 

Framed Festival #oppapendal

Op het terrein van topsportcentrum Papendal, direct naast de BMX baan, werd voor het derde jaar op rij het Framed Festival georganiseerd. Het festival staat naast de UCI BMX Supercross World Cup ook in het teken van muziek, cultuur en eten & drinken. Dit jaar was er voor het eerst een Urban Ground, waar jongeren aan de slag konden met spectaculaire dancebattles, freerunning, calisthenics, skateboarden en E-games. In deze zone verzorgden verschillende partijen vanuit de Urban Sports Coalition shows en clinics voor kinderen. 

Urban Sports

Bij Urban Sports gaat het met name om freerunning, tricking en calisthenics. Het doel van freerunning is om zo sierlijk mogelijk over obstakels heen te komen en van het ene obstakel naar het andere te springen, met ondertussen bijvoorbeeld een salto. Tricking kent dezelfde moves, maar dan vanaf de grond. Tricking heeft een spectaculair imago, omdat de salto's, traptechnieken en stunts die erbij horen vaak als onmogelijk gezien worden. Bij calisthenics worden er vooral oefeningen gedaan waarbij het eigen lichaamsgewicht wordt gebruikt als weerstand. Er komen geen extra gewichten aan te pas bij deze vorm van Urban Sports. 

Kenmerkend voor Urban Sports is het vrije en ongebonden karakter. Het gaat om het verleggen van je eigen grenzen, zonder dat je aan bepaalde voorwaarden hoeft te voldoen. Het sportplezier zit 'm in het ervaren wat jij met je eigen lichaam kan doen. De focus ligt op de ongebonden sporters die zich niet helemaal thuis voelen in een vereniging. Belangrijk hierbij is om de sport wel te faciliteren, maar niet direct met een hele lijst van kaders te komen. 

Financiering vanuit NOC*NSF

De Urban Sports Coalition is een driejarig project dat gefinancierd is vanuit het innovatiefonds van NOC*NSF. De indieners KNWU en KNGU zochten hiervoor naar manieren om de sport beter van dienst te zijn. Ze vonden elkaar daarin in twee sporten die weliswaar onder hun paraplu vallen, maar die ze niet maximaal faciliteren: bmx en freerunning. "De twee bonden zijn gewend om de georganiseerde sport te faciliteren, maar ze willen ook voor de ongeorganiseerde sport van meerwaarde zijn". Het unieke aan het project is dat de bond de invulling geheel bij de sporten zelf legt, zodat het project zo dicht mogelijk bij de kern van de sport en zo de wensen vanuit de sporters blijft.

De opkomst van Urban Sports is interessant voor gemeenten en biedt mooie kansen voor sportparticipatie. Ben jij geïnspireerd geraakt door de video of het artikel en wil je weten hoe je als gemeente aan de slag kan gaan met Urban Sports? Kijk dan eens op de website van Urban Sports Coalition en lees het artikel van Jeroen Hoyng van Kenniscentrum Sport waarin hij tips deelt.