''Harde houten bankjes''

''Harde houten bankjes''
Vincent had het vroeger niet gemakkelijk met een broertje in de topsport: “Mijn broertje (10) sportte op hoog niveau. Hij moest soms wel 20 uur per week trainen en ik moest overal mee naar toe. Wat mij het meest is bijgebleven? De harde houten bankjes in de sportzalen!”

Ieder kind is uniek

Dag in dag uit ben je als ouder bezig met de topsport van jouw kind. Heel het gezinsleven staat vaak in het teken van de topsporter. De hele familie is trots, maar toch kan het voorkomen dat jouw niet-topsportende kind zich achtergesteld voelt. Ongeacht of één of meerdere kinderen in jouw gezin aan topsport doen, is het van belang dat je ze niet met elkaar gaat vergelijken. Ieder kind is namelijk, hoe cliché het ook klinkt, uniek. Natuurlijk is er altijd wel een gezonde vorm van competitie aanwezig in een gezin. Maar opmerkingen zoals: “kijk eens naar je broer, die gedraagt zich tenminste” zijn (onbewust) makkelijk gemaakt. Met dit soort opmerkingen voed je als het ware de onderlinge concurrentiestrijd. En misschien nog wel belangrijker: het gevoel er niet te mogen zijn zoals je bent. Dit zorgt voor een gevoel van afwijzing: “Mama vindt hem leuker/liever/beter, ik kan dat niet, etc”. Daarnaast stimuleer je (onbewust) de onderlinge competitie en dat de broer/zus zich aan de topsporter moet meten.

Het niet-topsportende kind heeft ook aandacht nodig

Als ouder is het essentieel om negatieve competitieve gevoelens om te zetten in een gevoel van ondersteuning en samenwerking. Dit leert jouw kinderen om later beter om te gaan met het leveren van prestaties. Zelfvertrouwen van het kind staat hierin voorop. Vanuit respect voor jezelf kun je anderen met respect behandelen. Naast het gelijkwaardig stellen van je kinderen is het opbouwen van zelfvertrouwen bij je kind dus erg belangrijk. Als jij als ouder je alleen richt op de topsporter dan gaat dat ten koste van het andere kind. Kinderen begrijpen goed dat de topsporter naar de training gebracht moet worden, maar hebben zelf ook aandacht nodig van hun ouders. Dit heeft invloed op hun zelfbeeld, ontwikkeling en de sfeer in het gezin.

Gesteund voelen

Sommige ouders splitsen hun aandacht. Mama brengt de een weg en papa de ander. Af en toe wisselt de dienst. Omdat de kinderen in gezinnen vanaf jongs af aan bekend zijn met de topsport is het voor de kinderen veelal ‘normaal’ geworden. Ze accepteren de situatie gemakkelijk. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Zij vinden dat de topsporter te veel aandacht vraagt en/of krijgt. Ze kunnen zich ook onbegrepen of niet gehoord voelen. Kinderen vinden het belangrijk dat zij weten dat zij gesteund worden door de familie. Dit geldt voor de topsporter, maar ook voor de broertjes en/of zusjes. 

Hoe kom jij als ouder erachter wat je kind nodig heeft?

Het antwoord is simpel: vragen. Kies een rustig moment uit en vraag wat je kind van de topsport situatie vindt. “Wat gaat er goed? Wat wil jij graag anders zien?”

Naast de gedachte van de houten bankjes is Vincent nu vooral trots op zijn broer. Hij heeft nog enkele tips:

- Plan een speciale dag met jouw kind in. Deze dag staat in het teken van jouw kind en hij/zij mag zelf kiezen wat hij zou willen doen. Zo voorkom je dat je kind zich achtergesteld voelt.

- Planning en regelmaat zorgen dat het kind niet voor verassingen komt te staan.

- Ga in gesprek met je kind. Vraag wat voor hem/haar het beste is.