Laat je kind zelf een sport kiezen

Laat je kind zelf een sport kiezen
Gymnastiek een meisjessport? Al lang niet meer. Sinds de successen van Epke is gymnastiek ook populair bij jongens. Bij het uitkiezen van een sport voor je kind kunnen je eigen vooroordelen invloed hebben op zijn sportkeuze. Probeer je daardoor niet te laten leiden en erachter te komen wat je kind echt leuk vindt. En soms ontstaat die interesse in een sport toevallig. Zo ook bij Herman (zeven jaar), die turnt bij RKDOS Kampen. Trotse moeder Hendrien Hoksbergen vertelt hoe dat bij hun thuis is gegaan.

Hoe is de passie voor de gymsport ontstaan bij jouw zoon? 

“Daar hebben zijn zussen eigenlijk een grote rol in gespeeld. De één turnt en de ander doet aan acrogym. Herman zat op voetbal, maar zijn zussen hebben enthousiast op hem ingepraat om eens met hen mee te gaan. Na een korte kennismaking met de gymdocent kreeg hij eigenlijk al snel het advies het hogerop te zoeken. Sindsdien turnt Herman bij RKDOS in Kampen. En met plezier. Ieder vrij uurtje brengt hij het liefst door in de gymzaal.” 

Wat zijn voor jou belangrijke criteria bij de keuze van een sportclub?

“Het allerbelangrijkste is dat mijn kinderen zich prettig voelen en zichzelf kunnen zijn. In alle opzichten. Niet alleen in de gymzaal tijdens de oefening of wedstrijd, maar ook daarbuiten in de kleedkamer, kantine of waar dan ook. Dat staat voor mij voorop.”

“Het allerbelangrijkste is dat mijn kinderen zichzelf kunnen zijn”

Hoe coach je jouw kind(eren) bij het sporten?

“Als ouders proberen we Herman zo goed mogelijk en op onze eigen manier te coachen. Ik ga hem niet vertellen hoe hij moet turnen, want daarvoor heeft hij een goede trainer. Als ouder proberen wij wel zoveel mogelijk zorg te dragen voor een stabiele basis: rust, reinheid en regelmaat. Dus goed eten, slapen en ervoor zorgen dat sportspullen in orde zijn. We leren hem zelf verantwoordelijkheid te nemen, maar natuurlijk coachen en helpen we hem daarbij. Zo leggen we thuis al de basis voor een leuke en prettige sportbeleving.” 

Hoe werkt de vereniging van jouw kind aan een prettig sportklimaat?

“Ik ben zeer tevreden over de begeleiding van mijn kinderen, zowel op de club van mijn dochters als van mijn zoon. Waar dat aan ligt? Ik merk en zie dat er sprake is van een gelijkwaardig niveau tussen coaches en kinderen. Wanneer Herman enthousiast vertelt over iets wat hij heeft beleefd, dan is daar aandacht voor. Luisteren schept een vertrouwensband, het geeft een gevoel van ‘gezien’ worden. Ook wordt er veel met elkaar en naast elkaar gesport. Oefeningen worden vaak in tweetallen gedaan. Op die manier kunnen sporters elkaar ook via aanwijzingen verbeteren. Dat werkt goed waar je in eerste instantie misschien verwacht dat de gymsport nogal individualistisch is.”