Inzicht 2 moderne official: Stimuleren

Inzicht 2: STIMULEREN

Tijdens de wedstrijd heb je geen direct contact met de sporter. Toch mag je voor de wedstrijd coaches en sporters best succes wensen of na afloop feliciteren, maar beperk je dan niet alleen tot de leden van je eigen club. 

 Benadrukken wat goed gaat

‘Weer gevallen’, ’Slordige uitvoering’, ‘Nee, niet doen!’. Op en rond sportlocaties zie je sporters en hun begeleiders vooral veel praten over wat niet goed gaat en wat sporters niet moeten doen. Van nature hebben mensen nu eenmaal de neiging om nadruk te leggen op wat fout gaat. Terwijl het effect daarvan volkomen averechts is. Juist positieve aanmoedigingen halen het allerbeste uit een sporter naar boven en zorgen voor gewenst gedrag.

Juist positieve aanmoedigingen halen het allerbeste uit een sporter naar boven

Complimenten geven

Natuurlijk moet je ingrijpen bij ongewenst gedrag, maar je kunt ook gewenst gedrag belonen met een compliment of een eenvoudig knikje en glimlach. Wanneer je dit bij beide partijen doet, blijf je neutraal. Het voordeel is dat het zelfvertrouwen van sporters groeit en ze ook meteen leren welk gedrag je wél graag ziet.

PRAKTISCHE TIPS

• Ga zelf positief, respectvol en sportief om met iedereen, want goed voorbeeld doet volgen.

• Straal energie en positiviteit uit voor, tijdens en na de wedstrijd: je hebt er duidelijk zin in! Laat ook tijdens de wedstrijd zien dat plezier en genieten bij de sport hoort. Dat kan ook vanuit jouw positie als jurylid.

• Geef complimenten en uitleg gericht op de inzet van een sporter in plaats van het resultaat. Geef bijvoorbeeld aan dat je gezien hebt dat gegeven tips tijdens de uitvoering verwerkt zijn.

• Denk ook eens aan non-verbale communicatie als een eenvoudige manier om gedrag van sporters goed te keuren, bijvoorbeeld een knikje of glimlach.

• Wees altijd oprecht, want sporters doorzien nepcomplimenten, trucjes en dubbele boodschappen.