OldStars: 55-plussers in beweging!

OldStars: 55-plussers in beweging!
Tegenwoordig worden er in allerlei vormen en varianten activiteiten voor ouderen aangeboden. Seniorenfit, Meer Bewegen voor Ouderen, Fithockey (50+), ga zo maar door. Op verenigingen en in buurthuizen wordt steeds meer aandacht besteed aan deze doelgroep. Het Nationaal Ouderenfonds, de Vriendenloterij en de Eredivisie CV introduceerden in 2013 'walking football' in Nederland onder de naam 'OldStars'. Inmiddels heeft deze aangepaste spelvorm voor 55-plussers zich aardig ontwikkeld en worden er zelfs nieuwe vormen gelanceerd. 

Een belangrijk onderdeel van onze bewegingscultuur is sporten in teamverband. Miljoenen mensen beleven wekelijks hoogte- en dieptepunten met elkaar op of rond het sportveld. Samen sporten en een passie delen zorgt voor verbinding en sociale contacten. OldStars wil het mogelijk maken dat mensen ook op latere leeftijd (in teamverband) kunnen sporten om zowel fysiek als sociaal in beweging te blijven. 

Walking football

Vaak zie je dat ouderen wel willen sporten, maar dat dit fysiek lastig is of dat er onvoldoende passend aanbod is. De meeste sporten of beweegvormen schrikken af en de drempel is hoog. Met OldStars walking football wordt voetbal ingezet als middel om ouderen op een laagdrempelige manier te laten bewegen. Het doel is om ouderen samen te laten komen, mee te laten doen en weer onderdeel van de vereniging te laten worden. 

Niet rennen!

Winnen blijft leuk, ook als je ouder bent. Maar winnen is niet het belangrijkste bij OldStars walking football. Verantwoord bewegen, meedoen, ontmoeten en gezelligheid staan voorop. Om dit te bereiken wordt er gespeeld met aangepaste spelregels. Zoals de naam al doet vermoeden, is rennen met en zonder bal niet toegestaan. Ook mogen er bijvoorbeeld geen slidings gemaakt worden en mag de bal niet boven heuphoogte worden gespeeld. Oudere mensen willen niet meer het fysieke contact en met deze aangepaste regels kunnen ze toch op een veilige en plezierige manier voetballen.

Nieuwe spelvormen

In 2018 waren er al meer dan 300 OldStars walking football-clubs in Nederland en het concept blijft zich alleen maar verder ontwikkelen. Het Nationaal Ouderenfonds heeft in 2019 de volgende stap genomen en lanceert na OldStars walking football een aantal nieuwe aangepaste spelvormen voor 55-plussers, zoals OldStars walking hockey, OldStars tennis, OldStars walking handball en OldStars walking basketball

''Het leukste aan voetbal is voetbal zelf en wij kunnen dat nu gewoon weer doen''.

Sommige vormen moeten nog van de grond komen, terwijl anderen al van start zijn gegaan. Zo gaf oud-tafeltennisster Bettine Vriesekoop, samen met het Nationaal Ouderenfonds en de NTTB, onlangs het startschot van de eerste officiële OldStar tafeltennis meeting in Nederland. De Europees kampioene zet zich in om ouderen in beweging te krijgen en vindt dat tafeltennis hier bij uitstek geschikt voor is. ''Het is laagdrempelig. Het is niet super fysiek en je kunt het op allerlei niveau's doen. Je moet je aanpassen en je brein gebruiken om kleine correcties te doen.''

Binnenkort wordt ook het officiële startsein gegeven voor OldStars walking basketball in Nederland. Feyenoord Basketball is de eerste Eredivisie vereniging die walking basketbal aanbiedt, maar met dit startsein hoopt het Nationaal Ouderenfonds een boost te geven aan de verdere verspreiding van walking basketball.

Wil jij je als speler aanmelden bij een OldStars vereniging? Of wil je OldStars ook bij jouw club uitvoeren? Kijk dan op de website van OldStars voor meer informatie.