Vrijwilligerswerk verplichten is voer voor discussie

Wilco Smorenburg

Vrijwilligerswerk verplichten is voer voor discussie
Het verplichten van vrijwilligerswerk, het lijkt een contradictie. Toch lijken steeds meer sportverenigingen in Nederland terug te moeten grijpen op dit middel om genoeg handjes te hebben om de vereniging draaiende te houden. En dit levert de nodige discussie op! Gepassioneerde vrijwilliger van SWZ Boso Sneek, Wilco Smorenburg, vindt dat meer mensen hun handen uit de mouwen moeten steken en daarom leggen we hem een aantal reacties uit deze discussie voor. 

Mijn kinderen zitten op drie verschillende sportverenigingen. Moet ik bij alle drie de verenigingen vrijwilliger worden?

"Kortweg: Ja! Ouders moeten zich tegenwoordig in allerlei bochten wringen om bij alle kinderen/sporten te gaan kijken. Dat moet je op een bepaalde manier plannen door je als ouders op te splitsen of door de ene week bij het ene kind en de andere week bij het andere kind te gaan kijken. Dat is bij vrijwilligerswerk net zo! Als ouder wordt er niet van je verwacht dat je elke week wat doet op je vereniging, dus het is belangrijk om je taken bij de verschillende verenigingen te spreiden en goed te plannen. Ga het gesprek aan met je vereniging en je zal merken dat er verrassend veel begrip is voor je situatie. Samen kom je tot een oplossing hoe jij jouw vereniging kan helpen op een manier die past in jouw agenda."

Ik heb het al superdruk met andere verplichtingen. Is het niet mogelijk om meer contributie te betalen en daarvoor mensen in te huren?

"Ik denk dat we wel die kant op gaan. Door de terugloop in vrijwilligers en de steeds drukkere agenda's van iedereen, zullen steeds meer verenigingen op bepaald moment voor de moeilijke keuze komen te staan: Gaan we de hoogte van de contributie bepalen aan de hand van de hoeveelheid vrijwilligerswerk die iemand doet? Het is een lastige discussie, want we willen sport ook bereikbaar/betaalbaar houden voor iedereen. Verenigingen zouden vrijwilligerstaken betaald kunnen maken of de samenwerking zoeken met andere verenigingen/organisaties op het gebied van vrijwilligers. Het is in ieder geval geen optie om op dezelfde manier door te gaan, want dan zal het aantal vrijwilligers steeds verder teruglopen."

Vrijwilligerswerk is vrijwillig! Verplichten werkt dan toch niet?

Ik vind vrijwillig niet het per se het tegenovergestelde van verplicht.

"In mijn ogen is vrijwillig niet het per se het tegenovergestelde van verplicht, maar heeft het meer betrekking op wel betaald of niet betaald werk. Bij vrijwilligerswerk heb je zelf veel meer invloed op de hoeveelheid werk, wat voor soort werk, tijdstippen dat je werkt, etcetera. Bij betaald werk heb je daar vaak wat minder regie over. Het verplichten van vrijwilligerswerk zorgt ook voor samenhorigheidsgevoel. Je weet en ziet dat iedereen wat doet. Zo creëer je binding binnen je vereniging, het gevoel van we doen het met zijn allen."

Hoe kan ik als bestuurder die hele drukke vader of moeder toch overhalen iets te doen voor de club?

"Het belangrijkste is om in gesprek te gaan met de ouders op je vereniging. Probeer erachter te komen wie de ouders zijn, wat ze allemaal doen buiten de vereniging en wat ze leuk vinden om te doen. Vervolgens kan je met die informatie de situatie van de vereniging uitleggen. Schets het belang van vrijwilligers, probeer begrip te krijgen voor alle andere vrijwilligers die al wat doen op de vereniging en denk vooral mee in een passende taak voor hem of haar. Niet alle werkzaamheden zijn in het weekend of op wekelijkse basis. Er zijn ook werkzaamheden die doordeweeks of in je eigen tijd kunnen worden gedaan. Of werkzaamheden die eenmalig zijn. Voor iedereen is wat wils en vergeet niet vrijwilligerswerk levert ook veel leuke dingen op: nieuwe contacten, sociale interactie, plezier en misschien ook wel een voldaan gevoel zodra de taak is uitgevoerd."