Vergeet je huidige vrijwilligers niet!
Veel sportverenigingen in Nederland kampen met een vrijwilligerstekort. Steeds meer taken worden door steeds minder vrijwilligers gedaan. Bestuurs- en commissieleden zijn constant op zoek naar extra handjes om te ondersteunen met alle werkzaamheden die er nog liggen. En net als je denkt: “Yes! Ik heb een nieuwe vrijwilliger gevonden,” besluit een andere vrijwilliger te stoppen. Het is het lastige werkveld van veel sportverenigingen tegenwoordig, maar hoe breng je daar verandering in?

Veel verenigingen zijn zo gefocust op het vinden van nieuwe vrijwilligers dat ze vergeten hun huidige vrijwilligers genoeg aandacht te geven. Toch is het makkelijker om je huidige vrijwilligers te houden, dan om op zoek te gaan naar een nieuwe enthousiasteling. Wat is nu de sleutel tot het behouden van vrijwilligers? Onze top 5:

 1. Blijf ze volgen.

Blijf ze volgen nadat ze vrijwilliger zijn geworden op je vereniging. Willen zij nog steeds doen wat zij in eerste instantie als vrijwilliger deden? Zoeken ze een nieuwe uitdaging? Missen ze iets? Vrijwilligers zijn om een bepaalde reden actief geworden als vrijwilliger op je vereniging. Het kan zijn dat die motieven in de loop van de tijd veranderen. Houd daarom een vinger aan de pols en zorg ervoor dat je geregeld met jouw vrijwilligers spreekt over hun ervaringen en eventuele nieuwe wensen.

 2. Wees flexibel en denk mee.

Naast deze motieven kunnen ook hun persoonlijke omstandigheden veranderen in de loop van de tijd. Ze krijgen een kind, ze gaan weer studeren of één van je vrijwilligers wordt ziek. Een groot probleem? Einde verhaal? Dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt meedenken in een passende oplossing: door het aanpassen van het pakket van de vrijwilliger of door bijvoorbeeld kinderopvang voor hem of haar te regelen.

 3. Zorg voor ‘werkplezier’.

Door aan het takenpakket van de vrijwilliger één en ander toe te voegen of door er juist een paar werkzaamheden van af te halen. Denk ook mee in de ontwikkeling van de vrijwilliger. Investeer in de begeleiding van je vrijwilligers of door middel van het aanbieden van een cursus of training.

 4. Betrek ze bij de club.

Vertel ze in een vroeg stadium over toekomstige plannen en projecten. Het meedenken over en meewerken aan de voorbereiding vergroten de betrokkenheid van de vrijwilligers bij het project en je vereniging.

5. Luister en vraag. 

Het zit hem soms in kleine dingen die een groot verschil kunnen maken het gevoel ergens thuis te horen en plezier te hebben in je vrijwilligerswerk. Het kan daarom geen kwaad om van vrijwilligers te horen of ze misschien met kleine aanvullingen of aanpassingen gelukkiger zouden zijn met hun taak als vrijwilliger.