SV Thuve - Aanpak ongewenst gedrag en seksueel misbruik

Het komt in alle sporten voor, maar in de turnsport is het zeker een vaak besproken onderwerp: ongewenst seksueel gedrag op de vereniging. Turnvereniging SV Thuve schreef een gedragscode om dit gedrag te voorkomen en vertellen met trots dat ze dit nog nooit in werking hebben hoeven zetten.

"Helaas kan je dit soort gedrag nooit helemaal voorkomen, maar je kan als club er wel alles aan doen om het te voorkomen," vertelt Carlo van den Berg (Voorzitter SV Thuve). Met deze gedragscode probeert SV Thuve voor iedereen duidelijk te maken welk soort gedrag zij wel en niet accepteren. Het maakt het onderwerp bespreekbaar en schetst duidelijke kaders. Hiermee probeert de turnvereniging uit Duiven een veilig sportklimaat te creƫren.

Preventieve maatregelen

Naast de gedragscode die alle trainers en begeleiders moeten ondertekenen, hebben ze allemaal ook een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moeten aanvragen. "De gedragscode schept een hoop duidelijkheid," aldus Tiemen Bockting (Trainer SV Thuve). "Je kan denken aan: omkleden gebeurt in de kleedkamers. Als trainer kom je niet in de kleedkamers tenzij de situatie echt uit de hand loopt. Het lijkt voor de hand liggend, maar toch maakt het een heel veel situaties direct duidelijk en voorkomt het discussie."

Daarnaast kunnen de leden altijd terecht bij iemand van de vereniging om problemen of ongewenst gedrag te melden. De trainer is het eerste aanspreekpunt, maar er is ook altijd een tweede trainer of trainster in de zaal voor het geval je een probleem hebt met je eigen trainer. Verder is er ook nog een vertrouwenspersoon binnen de vereniging waar alle leden contact mee kunnen opnemen.