Alexandria '66 investeert in trainersbegeleiding
De Rotterdamse voetbalclub Alexandria’66 wil meer aandacht geven aan zijn trainers en coaches. Samen met NOC*NSF en Rotterdam SportSupport is het een traject gestart om met trainersbegeleiding aan de slag te gaan. Angelos Kerasavopoulos en Michael Groeneweg van Alexandria ’66 begonnen aan de ‘Coach de coach’ opleiding zodat zij CO. kunnen worden of intern kunnen opleiden.

Investering

De vereniging uit Rotterdam Oost denkt door het opleiden van trainersbegeleiders te investeren in de kwaliteit van de trainers. Dit kan ervoor zorgen dat: 

 • trainers met meer plezier training geven
 • trainers zich comfortabeler voelen in hun functie
 • trainers nog beter hun kennis over kunnen brengen
 • ouders het straks leuk gaan vinden om een team te gaan trainen
 • het sportplezier wordt vergroot en (jeugd)leden langer blijven sporten 

Aandacht voor alle teams

Alexandria’66 is een en redelijk grote voetbalvereniging met veel jeugdleden. Net als bij veel andere verenigingen merkt Alexandria’66 dat het een opgave is om voor ieder team een trainer te krijgen. Voorheen investeerde de vereniging in de trainers en coaches van de selectie-elftallen. Het resultaat daarvan is dat deze elftallen op hoog niveau spelen. Er mag nu wat meer aandacht komen voor de trainers van de lagere teams. Een CO. kan die aandacht geven.

Angelos Kerasavopoulos: “Uiteindelijk gaat het erom dat je zoveel mogelijk tevreden en vrolijke spelertjes houdt.  Ik denk dat er nog te vaak veel negativiteit is rondom wedstrijden. Het gaat te veel om winnen. Natuurlijk willen kinderen winnen, maar dat is niet het belangrijkste.”

Een CO. kan verschil maken

Uit onderzoek van NOC*NSF blijkt inderdaad dat veel kinderen stoppen met sporten omdat ze een te grote prestatiedruk ervaren of niet blij zijn met hun coach.  Michael Groeneweg: “Het is vaak de welwillende ouder die gaat trainen omdat er anders geen trainer is. Als club zijn wij enorm blij met deze trainers. Ze moeten gekoesterd en ondersteund worden. Maar daar moet je wel even in investeren. Een CO. biedt een luisterend oor, geeft pedagogische tips of adviezen over het aantrekkelijk houden van de trainingen. Dit kan net het verschil maken voor een goede sfeer, blije kinderen en ouders en ledenbehoud. Voor mij persoonlijk is het leuk om trainers te begeleiden omdat je ze echt kunt helpen. Ik haal daar mijn energie vandaan, als ik coaches iets kan leren.

"Trainers moeten gekoesterd en gesteund worden"

Alexandria’66 is momenteel bezig met het herschrijven van hun beleid waarin trainingsbegeleiding een belangrijke plek zal krijgen. Eén trainersbegeleider zal 5 á 6 trainers gaan begeleiden of adviseren. Andere clubs in Rotterdam die samen met NOC*NSF aan de slag zijn gegaan met trainersbegeleiding zijn:

 1. Rotterdam Atletiek (Atletiek)
 2. RBV Crooswijk ((Kick)boksen)
 3. Skadi (roeien)
 4. Portland Poema’s (honk/softbal)
 5. SV Ommoord (Voetbal)
 6. Xerxes DZB (Voetbal)

Lees meer over trainersbegeleiding en CO. op www.sportplezier.nl/co