Sporten met een visuele beperking: "Veel kan, als je maar weet hoe"

Sporten met een visuele beperking: "Veel kan, als je maar weet hoe"
Training geven aan visueel beperkte sporters vraagt soms een andere aanpak. Daarom is er op maandag 23 april 2018 van 18.30 uur tot 21.30 uur op de sporthogeschool van Amsterdam een praktische bijscholing over ‘sporten met een visuele beperking’.  De (bij)scholing is bedoeld voor trainers, coaches en (vak)leerkrachten die meer willen weten over dit onderwerp. Door mensen goede handvatten te geven willen wij er voor zorgen dat de visueel beperkte sporters ook een plaatsje kunnen vinden in de bewegingscultuur.

Wat komt er aan bod tijdens de bijscholing?

Wat doet het met je als je zelf geheel of gedeeltelijk je zichtvermogen moet missen? Hoe zorg ik ervoor dat een blinde of slechtziende sporter zo optimaal mogelijk deelneemt  aan de lessen bewegingsonderwijs of aan de trainingen van een  club? Wat voor aangepast sportmateriaal is er al ontwikkeld? Welke methodieken hebben bewezen dat ze werken en hoe kan ik de veiligheid waarborgen? Dit zijn allemaal onderwerpen en vragen die tijdens deze bijscholing uitvoerig aan bod komen.

De sportparticipatie van de visueel beperkte sporters loopt sterk achter bij die van de andere sporters. Momenteel werken een aantal grote organisaties samen om dit te veranderen. Eén van de speerpunten is het (bij)scholen van het sportkader zodat de blinde of slechtziende sporter een echte kans krijgt om mee te doen.

Ervaringen

Cursisten die deze bijscholing gevolgd hebben geven aan dat zij heel veel praktische informatie hebben gekregen waar ze echt vooruit mee kunnen. Verder is deze informatie ook vaak nuttig voor de motorisch wat zwakkere valide sporters die in bijna elke groep aanwezig zijn.

Ook al heb je nog geen ervaring met deze doelgroep, deze bijscholing is een welkome uitbreiding op je huidige kennis en deskundigheid waar je zeker profijt van hebt. Schrijf je dus in voor deze cursus, omdat juist deze groep onze aandacht hard nodig heeft. Meer informatie kun je vinden op www.academievoorsportkader.nl.