Trainer Martin: "Ik gun iedere trainer een CO."
Trainers en coaches vervullen een cruciale rol in het Nederlandse verenigingsleven. Zij zorgen voor een groot deel voor het plezier dat kinderen aan hun sport beleven. Toch blijft het voor veel clubs lastig om genoeg goede trainers te vinden en te behouden. Een trainersbegeleider (een CO.) kan daarbij helpen. Wij spraken met Martin Kugel, jeugdtrainer bij voetbalvereniging SML uit Arnhem. Bij deze club is een trainersbegeleider actief.

Wat betekent een CO. voor jou?

“Een CO. is eigenlijk de coach van de trainer/coach. Bij ons is dat Danny Meuken. Hij helpt me vooral op het pedagogische en sociale vlak. We bespreken lastige situaties en hij leert me vaardigheden die ik kan gebruiken bij het geven van training of tijdens wedstrijden. Door hem herken ik situaties sneller en vind ik het makkelijker om met lastige kinderen of ouders om te gaan. Ik ben echt een completere trainer door hem geworden.”

"Ik ben een completere trainer geworden"

Wat bespreek je dan zoal samen?

“Hoe ga ik om met een speler die zich buitengesloten voelt? Hoe ga ik om met speler waarvan de ouders gaan scheiden? Hoe ga ik om met ouders die het mij oneens zijn? En zo zijn er nog tal van voorbeelden van situaties die ik samen met Danny bespreek. Daarnaast hebben we het ook gewoon over mijn verbeterpunten en hoe ik mij verder kan ontwikkelen als trainer/coach. CO. is echt een klankbord voor mij.”

Wat zijn de voordelen van die begeleiding?

“Ik ben ervan overtuigd dat een CO. zoals ik die heb met Danny, een positief effect kan hebben op de hele vereniging. Het kan een vrouw zijn, een man, iemand die wel of geen trainervaring heeft. Het gaat erom dat je coaches begrijpt en de situaties waar ze mee te maken hebt. Door mijn trainersbegeleider haal ik meer voldoening uit mijn rol als trainer. Daarom gun ik iedereen een CO. en raad ik verenigingen echt aan om hierin wat tijd te investeren. Je krijgt er tevreden trainers en sporters voor terug.”