“Mijn droom is om een competitie te hebben in G-Basketbal”

“Mijn droom is om een competitie te hebben in G-Basketbal”
Het was een lange zoektocht voor Niels Vermeule (26) om de juiste sport te vinden. De Rotterdammer met een licht verstandelijke beperking probeerde allerlei sporten uit, maar vond uiteindelijk zijn plek in de basketbalhal. Hij is inmiddels al een paar jaar lid van het G-team van Rotterdam Basketbal en dat bevalt goed. “Ik heb het er heel erg naar mijn zin. Ik sta elke keer met een blij gezicht op de training,” aldus de enthousiaste Niels. 

Elke zaterdagochtend om half tien staat hij met zijn team G-Force in de Alexanderhal in Rotterdam. Op de eerste training terug in 2012 stonden nog slechts drie deelnemers, maar tegenwoordig bestaat de groep uit meer dan 20 basketballers. Ze staan onder de begeleiding van een aantal coaches en hebben zelfs al een gasttraining gehad van oud-NBA speler Francisco Elson. De deelnemers hebben verschillende type beperkingen, nationaliteiten en de leeftijd varieert van 15 tot 45 jaar. “Het is een leuke groep en iedereen komt altijd trouw naar de training op zaterdagochtend,” vertelt Niels. “Je leert heel veel over basketbal en iedereen is fanatiek. Daarnaast is het ook gewoon gezellig. We doen altijd na de training een drankje met elkaar. Dat vind ik leuk.”

“Het mijn droom om een competitie te hebben in G-Basketbal. Ik hoop echt dat het gaat lukken.”

De Nederlandse Basketball Bond (NBB) heeft als één van haar speerpunten om de basketbalsport toegankelijk te houden voor iedereen. Het aantal basketballers met een beperking is de afgelopen jaren toegenomen, maar dat is voor Niels nog niet genoeg. Op dit moment is het namelijk nog niet mogelijk om een G-basketbalcompetitie op te richten. Niels: “We trainen nu alleen op zaterdagochtend en spelen heel af en toe een wedstrijd of een toernooi. Daarom is het mijn droom om een competitie te hebben in G-Basketbal. Ik hoop echt dat het gaat lukken.”

Tot het zo ver is pakt Niels elke mogelijkheid om met basketbal bezig te zijn met beide handen aan. Afgelopen jaar mocht hij meespelen op het NK 3x3 basketbal in Amsterdam, waar hij samen speelde met jongens zonder beperking. Als de basketbalfanaat zelf niet speelt dan is hij teamassistent en helpt hij bij het eredivisieteam van Rotterdam Basketbal. 

Onlangs behaalde Niels een derde plaats bij de verkiezing Uniek Sporttalent van het jaar 2018. In aanloop naar de verkiezing verscheen er een mooie video over hem op Facebook. Bekijk hier het videoportret van Niels Vermeule.