De sportarbiter, een vrijwilliger met passie voor de sport

De sportarbiter, een vrijwilliger met passie voor de sport
Evert ten Napel is sportcommentator op radio en televisie en is daarnaast KNVB scheidsrechter bij amateurvoetbalwedstrijden. Rennend in zijn korte broek zorgt hij ervoor dat 22 medespelers een fijne wedstrijd spelen. “Wat is er nou leuk aan scheidsrechter zijn? Je doet het nooit goed en krijgt soms de vreselijkste verwensingen naar je hoofd. Toch vind ik het leuk!” aldus Evert.

Wedstrijden fluiten zorgen voor afleiding van het normale werk en ik heb ook direct gesport! Mensen denken vaak verkeerd over de arbiter stelt Evert. “Jammer want we zijn net als de spelers doodgewone sporters, zij het met een andere functie. Gelukkig kunnen dankzij al die vrijwilligers honderdduizenden sporters hun favoriete sport beoefenen. Met een beetje begrip voor elkaar kunnen zowel spelers als arbiters veel plezier aan hun hobby beleven.”

Een wedstrijd leiden of jureren is een combinatie van snel beslissen, communiceren en het omgaan met emoties en weerstanden. Keuzes maken zonder onderscheid te maken in afkomst, geaardheid, kleur, leeftijd, religie, sekse of maatschappelijke positie. De sportarbiter is de spil van de sport. De arbiter bepaalt uiteindelijk de grenzen van het spel. Het begeleiden van het spel is het doel, niet beslissen! Dat doen de sporters zelf.

"Scheidsrechter... hartstikke leuk! Gewoon eens proberen..."

Een goede objectieve arbiter zorgt ervoor dat sporters gelijke kansen hebben. Frans Lodérus internationaal volleybalscheidsrechter in de Elite Wereldgroep (FIVB) en was zelf actief op de Olympische spelen van Londen (2012) en Peking (2008). Hij vindt het een absolute kick om op het hoogste niveau als scheidsrechter te mogen acteren in een sport die hij jarenlang heeft beoefend. "Je moet van het spelletje houden en goed met de spelers om kunnen omgaan. Niet de baas willen zijn maarsamenspelen’. Arbitreren is een kwestie van overwicht, uitstraling, goed communiceren, vertrouwen en respect. Scheidsrechters hebben net als ouders een voorbeeldfunctie. Wie respect wil krijgen moet het ook tonen. Het goede voorbeeld geven. Zelfkritiek dus, want je wordt alleen beter als je leert van je eigen fouten.”

Blijven ontwikkelen

Arbiters zijn, net als alle andere vrijwilligers, voor sportbonden van groot belang. Zij dragen er aan bij dat de sport kan blijven bestaan. Er is altijd veel beweging binnen de sport. Als sporter train je dagelijks keihard om het beste uit jezelf te halen. Het is voor sporters dan ook erg belangrijk dat de sportarbiters kundig, eerlijk en objectief zijn. Iedere sportfanaat ziet het liefst dat elke wedstrijd wordt geleid door een goed opgeleide en toegerust arbiter. De arbiter kan niet achterblijven. Het is dan ook erg belangrijk dat de arbiters goed geschoold worden en dat er regelmatig een cursus of training wordt georganiseerd om up-to-date te blijven.

Veel sportbonden hebben hun eigen interne opleidingen voor de arbiter. Het kan zijn dat er enkel een cursus nodig is om arbiter te worden. Dit is geheel afhankelijk van de rol, professie en het niveau van de arbiter. Hierbij komt wel het nodige ‘huiswerk’ kijken. Arbiters moeten op de hoogte zijn van alle regels. Dit houdt in dat ze soms wel ruim 150 pagina’s uit hun hoofd moeten kennen!

De stichting NL-SportArbitrage is een particulier initiatief van vrijwilligers voor vrijwilligers

Om internationaal te mogen arbitreren is het bij veel sporten zo dat er een internationale cursus gevolgd moet worden georganiseerd door de internationale sportfederatie. Bij het turnen is het bijvoorbeeld zo dat alle internationale juryleden een toets moeten maken. Als de juryleden te veel afwijken van de norm mogen zij niet deelnemen aan de internationale toernooien. Het is dus in niet gemakkelijk om van arbiter in de amateurklasse door te groeien naar de professionele hogere klassen. Dit vraagt veel doorzettingsvermogen en tijd van de arbiters. Het is de passie voor de sport of het spel die de arbiter drijft. De passie die zij hebben naast hun reguliere baan.

Sportarbiter worden?

De sportarbitrage is volop in beweging en kent veel facetten. Enthousiast om ook te gaan “scheidsrechteren”? Neem dan eens een kijkje op www.nl-sportarbitrage.nl of neem contact op met de sportbond van uw keuze.