Wegkapitein werkt bij TC de Tweewielers

Wegkapitein werkt bij TC de Tweewielers
Het beeld van Nederlandse recreant-wielrenners is niet altijd even positief. Er wordt vaak door niet-wielrenners gezegd (en ervaren), dat ze zich niet houden aan de verkeersregels en zich asociaal gedragen richting medeweggebruikers. Wij gingen bij TC de Tweewielers langs om te kijken hoe zij hiermee omgaan.

Imago verbeteren

Uiteraard zijn er genoeg wielrenners die het gedrag van sommige medewielrenners ook afkeuren. Bob Nederveen, voorzitter van TC de Tweewielers: “Ik zie heel veel wielrenners zich lomp gedragen en troep op de weg gooien. Dan snap ik wel dat andere weggebruikers zich gaan irriteren aan ons. Als wielrenners hebben wij de taak om dit beter te doen. Een wegkapitein kan daarbij helpen. Ik merk in onze omgeving dat er positief gereageerd wordt over hoe wij als wielrenners dit doen. Zo kunnen we langzaam het imago van wielersport verbeteren.”

Wegkapiteins

Erik Lammers van TC de Tweewielers uit Cuijk: “Wij proberen als vereniging juist de veiligheid van alle weggebruikers te bevorderen. Dit doen we door altijd twee speciaal opgeleide wegkapiteins mee te laten fietsen die leidinggeven aan een groep fietsers.” Wegkapiteins bepalen hoe een groep wielrenners zich gedraagt op de weg. Zij geven tekens aan de groep wanneer er gevaarlijk situaties ontstaan, wanneer ze moeten stoppen of wanneer andere weggebruikers aankomen. Deze wegkapiteins kunnen hiervoor een speciale opleiding volgen bij de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU). Hiermee wil de NTFU het plezier en de veiligheid om de weg bevorderen. En dat negatieve beeld wat bijstellen.

Positieve ervaring

Jarfon Muyris heeft als lid van TC de Tweewielers de voordelen van een wegkapitein zelf ervaren. “Een wegkapitein maakt je bewust dat je met een groep aan het fietsen bent. Bij lastige verkeerssituaties bepaalt hij wat de groep doet en zo voorkom je dat iedereen voor zichzelf beslist en er onveilige situaties ontstaan,” aldus Jarfon.

De NTFU hoopt dat de komende jaren steeds meer groepen gaan fietsen met een wegkapitein.

Wil jij ook een opleiding tot wegkapitein volgen? Kijk dan hier voor meer informatie over de cursus.