“Vaak is het gedrag naar scheidsrechters erger buiten het veld”

“Vaak is het gedrag naar scheidsrechters erger buiten het veld”
Het is een veelbesproken onderwerp op en langs de sportvelden: de scheidsrechter. Als gevraagd wordt, hoe je je hoort te gedragen, weet iedereen meestal wel het juiste antwoord. Toch gedragen we ons vaak niet zo richting de scheidsrechter. Ook Stefan Jansen (30), scheidsrechter van MVV Alcides en de KNVB, ondervindt dit op het voetbalveld. Wij legden hem drie stellingen voor.

De toegenomen spelregelkennis heeft geleid tot meer begrip voor de scheidsrechter

“Zeker! Tegenwoordig moeten voetbalspelers vanaf de O17-leeftijd (voorheen B-jeugd) hun spelregelbewijs halen. Hierdoor is de spelregelkennis bij de jeugd enorm toegenomen en begrijpen zij de regels beter. Bij de senioren merk je dat je vaker de regels moet uitleggen. Door veranderingen in de spelregels zijn ze soms niet helemaal op de hoogte.”

Het gedrag naar scheidsrechters is erger buiten dan op het veld

“Klopt. Vaak is het gedrag buiten de lijnen erger dan erbinnen. Supporters of ouders die zich er luidruchtig mee bemoeien, kunnen een wedstrijd echt een negatieve lading geven. Je kan je er het beste voor afsluiten, maar je moet oppassen dat de sfeer niet overslaat in het veld. Spelers nemen het gedrag van ‘de kant’ snel over. Als coaches en ouders zich daar nu eens bewust van zouden zijn! Als scheidsrechter blijf ik dan altijd goed in contact met de aanvoerders. Zij helpen jou met het aanspreken van gedrag van teamgenoten of supporters. Als het goed is tenminste…”

Clubs moeten meer doen om de scheidsrechter te beschermen

“Natuurlijk kan er altijd meer gedaan worden, maar meestal hebben de clubs de beste intenties en worden scheidsrechters goed behandeld. Al kunnen zij wel mensen aanspreken op hun voorbeeldrol. Voor jeugdspelers zijn ouders en coaches vaak een voorbeeld wat betreft gedrag. Als zij zelf het goede voorbeeld geven en hun kinderen of spelers aanspreken op bepaald gedrag, dan zullen jeugdspelers zich ook beter gedragen in het veld. Ik denk wel dat dat bij veel verenigingen al gebeurt, maar als je merkt dat het bij jouw club niet goed bespreekbaar is, zeg er dan wat van. Je mag als scheidsrechter nooit alleen staan.”