Selectiestress!
Bij veel sportclubs slaat de selectiestress jaarlijks toe. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze periode de baas blijft als coach, ouder en kind? Nikki (17) traint een team van jonge meiden en deelt haar ervaringen over de selectieperiode. 

De teleurstelling is te begrijpen

Heel vaak draait het bij de kinderen, vooral als ze nog jong zijn, niet eens zo zeer om het niveau. Maar de grootste angst is: blijf ik bij mijn vriendinnetjes in het team en is het nieuwe team wel leuk? ‘’Ik begrijp het als de meisjes uit mijn team teleurgesteld zijn, want als je ergens op hoopt en toch afvalt, dan is dat super balen’’, aldus Nikki. 

Ik weet hoe het voelt

Zelf is Nikki ook een fanatieke hockeyspeelster. Ze kan zich als geen ander verplaatsen in de spanning die de selecties geven en hoe het voelt om af te vallen. ‘’Ik ben zelf ook een keer voor de zaalselectie afgevallen en dat vond ik super jammer! Met de meiden in mijn nieuwe team sprak ik af om er met z’n allen iets van te maken. Uiteindelijk werden we kampioen met dat team’’, vertelt Nikki. 

Een fijne sfeer in het team 

Als coach heb je een belangrijke rol om de rust te bewaren rondom de spannende selectieperiode. Als trainer wil je dat iedereen met plezier blijft trainen. Nikki: ‘’Ik zeg altijd tegen de meiden die afvallen, dat elk team leuk is en tegen de meiden die in het team blijven dat ze de nieuwe speelsters erbij moeten betrekken. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich fijn voelt in het team.’’

Klagen mag dat?

Er kan nog weleens wat onbegrip ontstaan rondom de selecties bij ouders en kinderen. ‘’Ik vind zelf dat klagen geen zin heeft! Op jonge leeftijd is het begrijpelijk dat ouders vragen hebben. En ook is het goed als kinderen willen weten waarom ze zijn afgevallen. Als coach kun je dat uitleggen en de speelsters positief coachen om aan deze punten te werken, maar daarbij te benadrukken dat plezier het allerbelangrijkste is!’’