Trainersbegeleiding bij volleybalvereniging Kalinko

Robin Sack

Trainersbegeleiding bij volleybalvereniging Kalinko
In deze blog beschrijf ik het verhaal van een volleybalvereniging uit Den Haag genaamd Kalinko. Ik sprak in het zonnige Utrecht af met de voorzitter Mario Cosman die me in een inspirerende omgeving alles vertelde over zijn club.

Kalinko is een vereniging met 550 leden, waarvan ruim 250 jeugdleden. Alle leeftijden zijn welkom. Zo zijn er leden van 3 jaar, maar ook van ruim 70 jaar oud! Van oorsprong is Kalinko een club die zich vooral richt op de recreatieve sporter. Maar tegenwoordig kan ook de fanatiekeling die het beste uit zichzelf wilt halen bij deze club terecht. Kalinko is een gezonde, groeiende en vooral actieve vereniging. Dit is echter niet altijd zo geweest vertelt voorzitter Mario. De vereniging heeft te maken gehad met een lastige periode waarin de ledenaantallen en vrijwilligers zag teruglopen.

Kwaliteit trainingen verbeteren

Om herhaling te voorkomen heeft deze vereniging besloten dat zij de kwaliteit van trainers en daarmee ook de trainingen wilden vergroten. Een ‘train de trainer’ traject leek hiervoor de oplossing. Dit initiatief moet er voor zorgen dat de trainers kwalitatief betere trainingen gaan geven en dat trainers zich gewaardeerd voelen. Er zijn daarom drie goede trainersbegeleiders aan de slag gegaan om alle jeugdtrainers binnen Kalinko te begeleiden. Deze drie trainersbegeleiders zijn geselecteerd op basis van:

  • hun kennis en deskundigheid over de sport;
  • het beschikken over goede pedagogische en didactische vaardigheden;
  • flexibiliteit;
  • en goed kunnen luisteren.
  • Mario voegde hieraan toe dat een trainersbegeleider het beleid van de vereniging moet kunnen uitdragen.

Trainersbegeleiders

De trainersbegeleiders begeleiden elk 6 tot 8 trainers. Dit doen zij door eens in de twee weken een training te bezoeken. Deze training wordt dan gegeven door de eigen trainer, waarna de trainersbegeleider samen met de trainer kijkt of er dingen zijn die beter zouden kunnen. Belangrijk om op te merken is dat het echt maatwerk is. Afhankelijk van de behoefte van de betreffende trainer komt de trainersbegeleider in sommige gevallen vaker of minder vaak dan eens in de twee weken.

Geen behoefte aan meekijkers

Op de vraag of dit initiatief vanaf de start door iedereen met groot gejuich ontvangen is gaf Mario duidelijk ‘nee’ als antwoord. Sommige trainers hadden geen behoefte aan het idee dat er iemand mee zat te kijken tijdens de training en ook enkele bestuurders gaven aan het niet helemaal te zien zitten. Mario gaf echter aan dat dit iets is waar je als sportclub gewoon ‘doorheen moet’ met elkaar. Veranderen geeft volgens hem van nature de reactie dat het minder prettig is, maar nu de mensen er eenmaal aan gewend zijn is dit negatieve geluid ook verdwenen. Wat goed geholpen heeft is dat Kalinko de gemeenschappelijke gedachte goed heeft uitgelegd en dat het model per trainer op maat te maken is. Het grote succes van dit initiatief is namelijk dat het voor iedereen toegankelijk is en dat het in de breedte van de vereniging wordt ingezet.

''Veranderen geeft van nature de reactie dat het minder prettig is, maar eenmaal aan gewend is dit negatieve geluid ook verdwenen.''

Ouders en spelers zijn blij

De reacties van ouders en met name de spelers zijn erg positief vertelt Mario. Dit vinden ze bij Kalinko uiteindelijk toch het belangrijkste. ‘We doen het voor die ene glimlach’ sprak hij. Het verhaal achter dit initiatief is echter vooraf wel even duidelijk uitgelegd aan alle ouders. Dit hebben de trainers zelf gedaan. Ook is dit initiatief onder de trainers geëvalueerd en goed bevonden met een 7.5 als gemiddeld cijfer! Wel gaven de trainers nog een aantal tips mee:

  • Trainers willen voorbeeld trainingen zien van de trainersbegeleiders.
  • De trainersbegeleiders kunnen nog beter aansluiten op waar de trainer zelf behoefte aan heeft.
  • Ga het traject voor langere tijd aan en maak een plan met de desbetreffende trainer voor de daaropvolgende periode, op technisch, tactisch én persoonlijk vlak.

Ga gewoon aan de slag!

De grootste tip die Mario wilt meegeven aan alle verenigingen in Nederland die ook met dit idee aan de gang willen is; ‘Ga gewoon aan de slag!’. Zorg dat je positieve mensen om je heen verzameld, luister goed naar kritische geluiden maar laat je hier niet door tegenhouden. Niet iedereen hoeft meteen enthousiast te zijn, hier kom je samen wel uit. Zie vooral de positieve dingen, kijk wat het je kan opleveren en niet naar wat het je kost!