“Houd het positief en benadruk vooral wat wel goed gaat”

“Houd het positief en benadruk vooral wat wel goed gaat”
“Wel winnen hè!” Het is een uitspraak die je vaak hoort langs het sportveld. Logisch, want het draait in de sport vaak om winnen. Toch sporten we vooral omdat we het leuk vinden. En daar heb je als trainer/coach een grote rol in. Ook Urvan Pourier (50), softbalcoach van Aspiranten 2 van Sportvereniging Blue Birds, probeert de spelvreugde van zijn speelsters te vergroten. “Als ik mijn speelsters met een big smile van de training zie vertrekken, weet ik dat ik goed bezig ben,” aldus de enthousiaste Arubaan.

Fouten maken mag!

Naast plezier is één van de belangrijkste aspecten van jeugdsport de ontwikkeling van de spelers. Daarbij hoort het maken van fouten. Als we het belang van winnen centraal stellen, worden kinderen onzeker en bang om fouten te maken.  “Zelfvertrouwen is cruciaal voor de ontwikkeling van spelers,” aldus Urvan. “Houd het positief en benadruk vooral de punten die wel goed gaan. Probeer een veilige omgeving te creëren waarin jouw speelsters of spelers niet bang zijn om fouten te maken. Dan leren ze het meest, genieten ze meer en ontwikkelen ze zich sneller.”

''Kinderen balen zelf al genoeg als ze verliezen!''

Laat kinderen genieten

Ook ouders spelen hierbij een belangrijke rol. Door positief te blijven, ook richting scheidsrechter, grensrechters en tegenstanders geven zij het goede voorbeeld aan hun kinderen. Urvan: “Laat kinderen spelen en genieten. Het is echt maar een spelletje! Kinderen balen zelf al genoeg als ze verliezen. Blijf in je rol als ouder en laat het coachen over aan de trainer/coach. Je belangstelling tonen door aan de lijn te staan en interesse te tonen in hun spel, doet al heel veel voor kinderen. En een compliment na afloop, óók of misschien wel juist als ze verloren hebben, is goud waard.”