Sportief coachen én besturen bij VV Zaanstad

Bron: volleybal.nl

Het stimuleren van sportief gedrag en het aanpakken van ongewenst gedrag; iedereen is voor, maar hoe pak je dat aan? En liever nog, hoe voorkom je het? Om antwoord te krijgen op die vraag volgde Bert Sombroek met zijn medebestuurders van VV Zaanstad de workshop Sportief Besturen. “We hebben er allemaal mee te maken en wilden er graag wat aan doen.”

''Met bestuursleden van een aantal andere clubs deelden we ervaringen en discussieerden we over mogelijke oplossingen en maatregelen. De filmpjes die we voor ogen kregen waren ook echte eye-openers. Heel nuttig!” blikt Sombroek terug. VV Zaanstad had al eerder deelgenomen aan de module Sportief Coachen. “Aan het begin van dit seizoen hebben we trainers, coaches en ouders geïnformeerd over ongewenst gedrag voor, tijdens en na wedstrijden. En met de kaart met gedragsregels die we daar uitreikten, hebben al die partijen iets om op terug te vallen als het toch een keer mis gaat.” 

Ook de workshop Sportief Besturen krijgt een vervolg binnen de Zaanse club. Op de clubwebsite prijkt een A4-tje over “Normen en Waarden” met 10 afspraken die een veilig sportklimaat bevorderen. “Het streven naar een veiliger sportklimaat begint naar onze mening weliswaar met het benoemen van normen, waarden en gedragsregels in het beleidsplan van de vereniging, maar juist een beknopte boodschap én het regelmatig herhalen daarvan geeft het beste resultaat!” besluit de voorzitter.