Zo zorg je voor een goede sfeer in de groep!

Zo zorg je voor een goede sfeer in de groep!
Nikki is hockeyspeelster en heeft ervaring met training geven. Ze weet hoe het is om deel uit te maken van een team en hecht veel waarde aan een positieve sfeer. Als trainster probeert zij hier zelf ook een bijdrage aan te leveren. Nikki deelt haar ervaringen en legt uit hoe de sfeer binnen het team goed blijft. 

10 vriendinnen

‘’Ik ben heel close met mijn team. We zien elkaar echt als vriendinnen. Als iemand in de put zit, dan zijn we er altijd voor elkaar. We geven elkaar een peptalk, zoals vriendinnen dat doen! Op deze manier stimuleren we elkaar positief. Als ik chagrijnig aan kom dan weten zij mij altijd op te vrolijken. Bij een individuele sport zit je altijd met jezelf. Ik ben een sociaal mens en heb graag mensen om me heen.''

Activiteiten ondernemen

‘’Naast de trainingen en wedstrijden spreken we regelmatig af met elkaar. Gewoon om gezellige meidenactiviteiten te ondernemen. Zo leer je elkaar ook kennen naast de sport. Dit zorgt voor een hechtere band in het team en dit merk je vervolgens ook weer tijdens de trainingen en wedstrijden.’’

''Als iemand ergens mee zit dan wordt dat besproken en zoeken we samen naar een oplossing.''

Teamsessies

‘’We hebben regelmatig teamsessies samen met onze coach. Hierin spreken we écht alles uit met elkaar. Als iemand ergens mee zit dan wordt dat besproken en zoeken we samen naar een oplossing. Soms is een knuffel al genoeg.’’

Samen besluiten nemen

‘’In een team worden heel veel beslissingen genomen. Wat wij heel belangrijk vinden is dat iedereen altijd mag meebeslissen. Op deze manier voelt niemand zich buitengesloten en blijft de sfeer altijd goed.’’

Durf elkaar de waarheid te zeggen

Een groot probleem bij veel meidenteams is dat er veel geroddeld wordt achter elkaars rug om. Iets waar ik absoluut niet van hou! Ik vind het belangrijk dat iedereen gewoon de waarheid zegt. Door gewoon eerlijk en open met elkaar te praten voorkom je dat hele kleine onenigheden uitlopen tot een ruzie.’’

Sport wordt vaak ook gezien als een sociale activiteit. Of je nou yogales geeft of trainer bent van een hockeyteam of hardloopgroepje, een goede sfeer binnen een groep is belangrijk voor het plezier dat ervaren wordt tijdens het sporten. Wat kun jij meenemen uit het verhaal van Nikki als trainer/coach?

  • Structureer: maak duidelijke afspraken en probeer een open sfeer te creëren waarin iedereen zich veilig voelt om dingen bespreekbaar te maken.
  • Stimuleer: stimuleer de teamspirit onderling. Organiseer uitjes buiten de trainingen of wedstrijden om waardoor jouw sporters elkaar op een andere manier leren kennen.
  • Geef individuele aandacht: iedereen wil graag gezien en erkend worden. Als er iets speelt bij een sporter, dan moet hij of zij bij jou terecht kunnen. Samen kun je de beslissing nemen om dit bespreekbaar te maken in de groep.
  • Draag regie over: zeker op oudere leeftijd zijn jeugdige sporters heel goed in staat om zelf beslissingen te nemen. Dit geldt natuurlijk ook voor volwassenen. Laat sporters meebeslissen over onderlinge afspraken of misschien zelfs de tactiek voor een wedstrijd.  

Hoe zorg jij als coach/trainer voor een positieve sfeer in jouw team of groep? Deel je verhaal met ons op Facebook.