Zo zorg je voor een goede sfeer in je team!

Zo zorg je voor een goede sfeer in je team!
Nikki (17) is hockeyspeelster bij Kampong meisjes A1. Inmiddels is ze al ruim 7 jaar actief in deze teamsport. Toen ze jonger was heeft ze ook diverse individuele sporten uitgeprobeerd: tennis, judo, turnen en dansen. Maar hockey is een ‘blijvertje’ volgens haar! Vooral het aspect van een teamsport spreekt haar aan. Hoe blijft de sfeer in het team van Nikki zo goed? Ze legt het uit.

10 vriendinnen

‘’Ik ben heel close met mijn team. We zien elkaar echt als vriendinnen. Als iemand in de put zit, dan zijn we er altijd voor elkaar. We geven elkaar een peptalk, zoals vriendinnen dat doen! Op deze manier stimuleren we elkaar positief. Als ik sacherijnig aan kom dan weten zij mij altijd op te vrolijken. Bij een individuele sport zit je altijd met jezelf. Ik ben een sociaal mens en heb graag mensen om me heen.''

Activiteiten ondernemen

‘’Naast de trainingen en wedstrijden spreken we regelmatig af met elkaar. Gewoon om gezellige meidenactiviteiten te ondernemen. Zo leer je elkaar ook kennen naast de sport. Dit zorgt voor een hechtere band in het team en dit merk je vervolgens ook weer tijdens de trainingen en wedstrijden.’’

Teamsessies

‘’We hebben regelmatig teamsessies samen met onze coach. Hierin spreken we écht alles uit met elkaar. Als iemand ergens mee zit dan wordt dat besproken en zoeken we samen naar een oplossing. Soms is een knuffel al genoeg.’’

''Door gewoon eerlijk en open met elkaar te praten voorkom je dat hele kleine onenigheden uitlopen tot een ruzie.''

Samen besluiten nemen

‘’In een team worden heel veel beslissingen genomen. Wat wij heel belangrijk vinden is dat iedereen altijd mag mee beslissen. Op deze manier voelt niemand zich buitengesloten en blijft de sfeer altijd goed.’’

Durf elkaar de waarheid te zeggen

Een groot probleem bij veel meidenteams is dat er veel geroddeld wordt achter elkaars rug om. Iets waar ik absoluut niet van hou! Ik vind het belangrijk dat iedereen gewoon de waarheid zegt. Door gewoon eerlijk en open met elkaar te praten voorkom je dat hele kleine onenigheden uitlopen tot een ruzie.’’

Een goede sfeer in het team is belangrijk voor het plezier dat ervaren wordt tijdens het sporten. Wat kun je meenemen uit het verhaal van Nikki als trainer/coach?

  • Structureer: organiseer op regelmatige basis teamsessies met elkaar waarin je een open sfeer creëert om punten bespreekbaar te maken.
  • Stimuleer: stimuleer de teamspirit onderling. Organiseer uitjes buiten de trainingen en wedstrijden om waardoor jouw sporters elkaar op een andere manier leren kennen.
  • Naast het stimuleren van de teamspirit is het ook van belang om individuele aandacht te geven. Als er iets speelt bij een sporter, dan moet hij of zij bij jou terecht kunnen. Samen kun je de beslissing nemen om dit bespreekbaar te maken in de groep.
  • Draag regie over: zeker op oudere leeftijd zijn jeugdige sporters heel goed in staat om zelf beslissingen te nemen. Laat sporters meebeslissen over onderlinge afspraken of misschien zelf een tactiek voor de wedstrijd.

Hoe zorg jij als coach/trainer voor een positieve sfeer in jouw team of groep? Deel je verhaal met ons op Facebook.