Bijscholing voor het trainen van kinderen met Autisme

Bijscholing voor het trainen van kinderen met Autisme
Als trainer is het belangrijk om je bewust te zijn van het effect van jouw manier van communiceren op een sporter met Autisme (ASS). Bijscholing in het trainen en coachen van jongeren met ASS kan je helpen om gedragingen te herkennen, zodat je hier jouw manier van communicatie op kan aanpassen.

Sporter met autisme

Iemand met autisme heeft moeite met de informatieverwerking. Wanneer je als trainer veel informatie of opdrachten geeft is dit voor een autist moeilijk tot onmogelijk om te begrijpen. Bij iemand met autisme komt de informatie namelijk als losse puzzelstukjes binnen. Hij of zij heeft tijd nodig om deze informatie te verwerken en om zo de puzzel te maken. Een voorbeeld is deze van de politieagent die zijn hand opsteekt. Mensen zonder ASS zien de puzzel en stoppen. Iemand met ASS ziet slechts losse puzzelstukjes; iemand met een pet op, hij steekt zijn hand omhoog. Moet ik terugzwaaien of heeft hij een nieuwe handschoen.

Het doel van bijscholing

In de bijscholing leren trainers hoe ze hun eigen gedrag kunnen aanpassen zodat iemand met autisme zo goed mogelijk kan meedoen in de groep en dat toch iedereen in de groep plezier kan beleven aan het sporten.

Belangrijke aspecten die aanbod komen:

  • Gedragingen die voortkomen uit autisme herkennen en begrijpen.
  • Zijn/haar communicatie aanpassen aan een sporter met autisme.
  • Communiceren door middel van korte zinnen.
  • Spreek in feiten, gebruik geen spreekwoorden of figuurlijk taalgebruik.
  • Structuur aanbrengen in de tijd, activiteit, ruimte en zichzelf binnen een training of wedstrijd.

Wat trainers uiteindelijk er mee bereiken is dat ze het gedrag gaan herkennen en door op een goede manier hierop in te spelen, kan iemand met ASS in een reguliere of G groep meedoen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de gradatie van ASS.

''Het was een gevarieerd programma met muziek, beeld en interacties.”

Positieve ervaring bijscholing

In de afgelopen periode is deze bijscholing gegeven bij tennisvereniging Smash te Heemstede en Uniek sporten te Westervoort. De doelgroep is over het algemeen trainers van sportverenigingen komende uit allerlei sporten. De bijeenkomsten in Heemstede en Westervoort werden bezocht door trainers uit de volgende sporten: Hockey ,tennis, voetbal, handbal , volleybal , dans, judo en gymnastiek. De reacties van de organisatie waren positief.

“Nogmaals namens ons allemaal bedankt voor de leerzame ( en ook gezellige) avond.
We hopen van harte dat hier nog een vervolg op komt. Het was een gevarieerd programma met muziek, beeld en interacties.” - Maja van den Heuvel, Lid van Bestuur tennisvereniging Smash

“Door de samenwerking van Uniek Sporten met Academie voor Sportkader kunnen we sportaanbieders kosteloos voorbereiden op het trainen en coachen sporters met ASS. Dit is een actueel thema bij veel sportaanbieders. Met praktische tips, zelfreflectie en het uitwisselen van ervaringen kunnen trainers deze doelgroep prima laten functioneren en zelfs laten excelleren binnen hun eigen sport! Deelnemers aan deze cursus zijn louter enthousiast en worden (nog) bewuster van het belang van eigen handelen.” - Mike Splithof van Uniek Sporten

Heb je zelf interesse in de bijscholing Het trainen/coachen van kinderen met autisme of wil je het op jouw vereniging organiseren? Kijk dan op de website van het Academie voor Sportkader of mail opleidingen@nocnsf.nl.