Zo beginnen wij het sportseizoen

Zo beginnen wij het sportseizoen
Het sportseizoen is weer begonnen. Als vereniging doe je er alles aan om de kinderen én de ouders een fijne start te geven. Dat lijkt vrij voor de hand liggend, maar hoe zorg je ervoor dat kinderen energiek beginnen aan een sportief seizoen met betrokken, positieve ouders en genoeg vrijwilligers? Hier heb je het gouden lijstje.

Verwelkom de nieuwe leden en ouders

Heet de nieuwe leden van harte welkom. Stuur ze bijvoorbeeld een welkomstmail. Organiseer een startavond zodat het verenigingsgevoel een extra boost krijgt. Het is belangrijk dat de ouders vanaf het begin een positief gevoel hebben bij de club, doe dit door in het begin van het seizoen bijvoorbeeld een ouder-kind toernooi, welkomstbarbecue of –borrel te organiseren.

Kies een leuk evenement dat past bij de identiteit van jouw vereniging. Doe dit wel op een functioneel en handig moment bijvoorbeeld na de eerste wedstrijd. Zo is het voor de drukke ouders ook mogelijk om er bij te zijn.

Goed contact

Wees duidelijk. Ouders stellen het op prijs wanneer ze duidelijke informatie hebben over de club en over de regels. Stuur bijvoorbeeld bij de welkomstmail alle sportregels op en maak een duidelijk schema van de wedstrijden en trainingen van het aankomende seizoen. Maak ook duidelijk waarom bepaalde teams zijn ingedeeld. Hierdoor kweek je meer begrip voor de gekozen indelingen.

Persoonlijk contact

Ouders willen niet alleen duidelijkheid, maar ook persoonlijk contact. Je kunt bijvoorbeeld afspreken met de trainers dat ze een praatje maken met de ouders. Vertel wat de vereniging van de ouders verwacht en wat de normen en waarden zijn van de sportclub. Persoonlijk contact zorgt er altijd voor dat de boodschap beter aankomt.

Een leuke eerste training

Begin het seizoen met een training die net even wat anders is dan de andere trainingen. Besteed extra tijd aan teambuilding. Zorg dat de kinderen gezamenlijk met een fijn gevoel beginnen aan een nieuw seizoen.

Blijf goed in contact!

Een goed begin is het halve werk. Maar daar is het nog niet mee gedaan. Om de ouders positief te houden is het belangrijk om het contact goed op pijl te houden. Je beloftes nakomen, is van groot belang. Met goed contact kun je in een vroeg stadium irritaties of frustraties opvangen. Zorg dat er wat gebeurt met de inbreng van de ouders en blijf ze ten alle tijden even goed informeren als aan het begin van het sportseizoen!