Steeds meer sportverenigingen stellen een VOG verplicht voor hun vrijwilligers. Maar hoe vraag je als vereniging een gratis VOG aan?

Wat is een VOG?

VOG staat voor Verklaring Omtrent Gedrag. Simpel gezegd een bewijs van goed gedrag. Bij het aanvragen van een VOG wordt iemand gescreend op een aantal specifieke punten. Kom de vrijwilliger door de screening, dan ontvangt hij of zij een VOG.

Waarom een VOG?

Door het aanvragen van een VOG kom je meer te weten over iemands verleden. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je een voor ontucht veroordeelde jeugdtrainer aanstelt. Een VOG is een controlemiddel, en kan ongewenst gedrag niet voorkomen!

Gratis VOG aanvragen

Het aanvragen van een gratis VOG is simpel. Voldoet jouw vereniging aan de voorwaarden? Dan ben je 5 stappen verwijderd van een gratis VOG.

 1. Meld je vereniging aan op www.gratisvog.nl
  Voer de gegevens van je vereniging in. Om in aanmerking te komen voor de Gratis VOG regeling moet de vereniging preventief beleid hebben. Denk aan gedragsregels, een duidelijk aannamebeleid, en het hebben van een vertrouwenscontactpersoon. De aanvraag wordt beoordeeld door NOC*NSF. Zij geeft advies aan het ministerie van Justitie en Veiligheid om een vereniging toe te laten tot de regeling, of te weigeren. Uiterlijk 8 weken na je aanvraag ontvang je hierover bericht.
 1. Vraag e-Herkenning aan
  Mag jouw vereniging gebruik maken van de regeling? Dan vraag je eHerkenning aan. Vergelijk het met DigiD, maar dan voor organisaties. Voor de VOG-aanvraag is betrouwbaarheidsniveau EH1 voldoende. Er zijn diverse aanbieders van eHerkenning en de kosten variëren van €0 - 20 per jaar.
 1. VOG klaarzetten
  Via deze link zet je de aanvraag in gang. Je geeft aan waarop iemand gescreend moet worden: omgang met personen en minderjarigen (profiel 84) en/of mensen met een verstandelijke beperking (profiel 85) en vult de naam, het e-mailadres en de geboortedatum van de vrijwilliger in. Hij of zij krijgt een link om de rest van de gegevens in te vullen, en akkoord te geven.
 1. De vrijwilliger vult het formulier in
  Degene die gescreend wordt logt in met DigiD, vult de gegevens aan en geeft akkoord. De screening wordt uitgevoerd. Wordt de aanvraag goedgekeurd, dan ligt de VOG binnen enkele dagen bij de vrijwilliger op de mat.
 1. VOG inleveren bij de vereniging
  De vrijwilliger levert de originele VOG in bij de club. That’s it.

Een ding nog: een VOG is niet gratis als deze wordt aangevraagd via de gemeente of digitaal, zonder bevestiging dat jouw vereniging gebruik mag maken van de regeling!

Zie voor meer informatie www.justis.nl/producten/vog