Sociale media feiten & cijfers 6-10 jaar

Kinderen groeien op met media. Het is voor veel kinderen op de basisschool de normaalste zaak van de wereld
om online een spelletje te spelen, te chatten met vrienden of te facetimen met andere kinderen uit je sportteam. Media worden gebruikt om te spelen en om contact te leggen met andere kinderen. De feiten & cijfers op een rij.
 • Nederlandse ouders van kinderen tot 10 jaar begeleiden hun kinderen bij internetgebruik vooral op afstand. Ouders laten hun kind zelfstandig op internet, maar blijven wel in de buurt.
 • Kinderen krijgen steeds jonger een smartphone. In de bovenbouw van de basisschool hebben bijna alle kinderen al een mobiel en steeds vaker is dat een mobiel met internet.
 • Jongens besteden in het algemeen meer tijd aan televisiekijken en gamen dan meisjes.
 • Op de basisschool kunnen kinderen zelf al internetten en vaak doen ze dat zonder hun ouders. Ze zitten steeds vaker met vriendjes aan de computer. Van vriendjes horen ze wat ‘coole’ sites en apps zijn.
 • Sportclubs maken veel gebruik van digitale media, met een website, eigen app, nieuwsbrief, Twitter- en Insta- gramaccount of Facebookpagina van ‘de club’. Leden, ook jonge jeugdleden en hun ouders, gebruiken sociale media als WhatsApp, Instagram, Facebook en Twitter volop om afspraken te maken of nieuws te delen over hun sport.
 • In 68% van de Nederlandse gezinnen met jonge kinderen is meer dan één smartphone aanwezig. Ouders hebben er vaak allebei één.
 • In bijna alle gezinnen met kinderen is een televisie (97%) of laptop aanwezig (91%). Drie van de vier gezinnen met jonge kinderen (77%) heeft ook een tablet in huis.
 • Kinderen tussen 6 en 10 jaar besteden zo’n 2 uur per dag aan het gebruik van media. Ruim een uur gaat op aan tv-kijken, de rest van de tijd zijn ze bezig met online filmpjes kijken, chatten of spelletjes spelen.
 • Sportief met media: begeleiden beter dan verbieden
  Uit onderzoeken blijkt dat verbieden niet altijd effect heeft in de media- opvoeding. Kinderen actief begeleiden helpt wél. Ook als media gebruikt worden voor het sporten, bijvoorbeeld om af te spreken of foto’s online te zetten. Ga er thuis eens samen voor zitten en stel vragen: Wat vind jij? Als volwassenen met kinderen praten over internet, sociale media en games, steken die daar vaak meer van op dan van een verbod.

 Klik hier voor de folder!