Tips voor meer helpende handjes
Kom je handen te kort op je vereniging? Onderstaande tips helpen je om je bestaande vrijwilligers te behouden én nieuwe te vinden!

Waardeer de vrijwilligers!

 Dat kan op heel veel manieren, een paar ideeën:

  • Geef vrijwilligers een badge of T-shirt met een tekst als ‘ClubKanjer’ of ‘Helpende Held’ die zij met trots kunnen dragen
  • Verkies iedere maand een ‘Vrijwilliger van de Maand’
  • Geef alle betrokken vrijwilligers een klein voordeeltje, zoals iedere week een gratis consumptie of een kleine korting op het lidmaatschap
  • Ook heel waardevol: op z’n tijd een schouderklopje of complimentje

Maak het leuk om vrijwilliger te zijn!

Hoe maak je het leuk? Dat kun je doen door te focussen op de positieve kant ervan. Het is niet het opknappen van vervelende of zelfs vieze klusjes, maar actief betrokken zijn bij de vereniging waar zijzelf en/of hun kind lekker aan het sporten is. Vrijwilligerswerk biedt nieuwe contacten en kansen om je te ontwikkelen en je talenten te laten zien!

Wees duidelijk in wat je zoekt

Voor mensen die nieuw zijn op de vereniging is het niet altijd goed zichtbaar wat er allemaal te doen is. Maak een lijst van de vrijwilligersfuncties die er zijn en de precieze taken die daarbij horen. Probeer er zo goed mogelijk bij te zetten hoeveel tijd een taak in beslag neemt.

Benader mensen persoonlijk

Wil je iemand vragen om vrijwilliger te worden? Ga dan in gesprek met hem of haar. Probeer een beeld te vormen van deze persoon en kijk goed naar de talenten en wensen. Vrijwilligers heb je nooit teveel, dus liever een bevlogen klusjesman extra dan iemand die tegen zijn zin achter de bar staat.

Vele handen maken licht werk

Vraag niet 1 maar 2 vrijwilligers voor dezelfde klus. Ze kunnen de taken dan onderling verdelen zodat ze bijvoorbeeld niet iedere week paraat hoeven te staan. Het is ook voor de vrijwilliger fijn om te weten dat niet alles op zijn of haar schouders rust. Dikke kans dat ze eerder ‘ja’ zeggen op jouw verzoek! Bovendien heb je bij ziekte niet meteen een tekort.