Tips om pestgedrag te voorkomen

Tips om pestgedrag te voorkomen
Ben jij trainer of coach en is de sfeer in jullie team niet altijd goed? Met deze tips werk je aan een goede sfeer waar geen ruimte is voor pesterijen.

Luister naar elkaar

Iedereen moet weleens zijn verhaal kwijt. De ene keer gaat dat over iets leuks en de andere keer over iets waar je je niet lekker over voelt. Geef elk kind in je team iedere week 1 minuut de tijd om zijn hart te luchten: zo leren de kinderen elkaar kennen en begrijpen ze elkaar beter.

Benoem goede eigenschappen

Door aandacht gaan dingen groeien. Geef daarom aandacht aan positieve gebeurtenissen in je team zoals goed samenspel en sportief gedrag naar de tegenstander toe. Probeer negatieve aspecten zoals boos worden op elkaar te negeren. Geef kinderen ook de kans om positieve eigenschappen van hun teamgenootjes te benoemen.

Ga het gesprek aan

Zie je dat bepaalde kinderen pestgedrag vertonen? Stap op ze af en ga (één-op-één) het gesprek aan. Zijn ze zich bewust van hun gedrag? Waarom doen ze zo? Maak duidelijk dat pesten niet hoort, niet op een sportvereniging en ook niet op andere plekken.