De 4 rollen van een bestuurder
Je bent je er misschien niet altijd van bewust, maar als bestuurder heb je meerdere rollen. Deze verschillende rollen kun je gebruiken om een prettig sportklimaat te realiseren bij jullie op de vereniging. We zetten de 4 belangrijkste rollen voor je op een rijtje.

De grote vraag is natuurlijk: waar ligt jouw kracht als bestuurder? Benut dit. Maar zorg ervoor dat alle rollen worden vertegenwoordigd in jouw bestuur. 

Beleids- en procesrol

Als verenigingsbestuurder maak je beleid. Dit doe je natuurlijk nooit alleen, maar in samenspel met je mede-bestuurders. Het begint eigenlijk pas op het moment dat er beleid gemaakt is, want dan moet het uitgevoerd worden en moet de hele vereniging erin meegaan. Kortom: je maakt beleid en je betrekt alle stakeholders (bestuurders, vrijwilligers, coaches, leden) om het beleid mogelijk te maken en in de praktijk te brengen.

Communicatierol

Om een veilig en prettig sportklimaat binnen je vereniging te realiseren is communicatie van enorm belang. Met communicatie breng je mensen samen, zorg je dat leden zich welkom voelen en maak je de keuzes en het beleid van de vereniging kenbaar. Allemaal zaken die een bijdrage leveren aan de sfeer op de vereniging. Als bestuurder heb je de kans om via communicatie direct uit te dragen waar de vereniging voor staat. Dat kan door de inhoud van de boodschap, maar ook door de manier waarop je hem overbrengt.

Voorbeeldrol

Aan deze rol kun je je niet onttrekken. Jij laat met je gedrag zien wat jullie als vereniging graag van een ieder zien. Je laat met je gedrag zien wat de normen en waarden van de vereniging zijn. Dus let op: je kan moeilijk een ouder tot de orde roepen als je zelf ook als een gek langs de kant staat te brullen.

Weerbaarheidsrol

Dit is de rol waar de meeste bestuurders het meeste moeite mee hebben. In deze rol pas je bij incidenten namelijk toe wat er aan regels is afgesproken. En dan wordt het vaak ineens lastig. Zo eenvoudig is het niet om iemand aan te spreken die zich enorm agressief gedraagt. En als je iemand op zijn gedrag aanspreekt, is het afwachten hoe hij/zij op jouw opmerking reageert. Wanneer je dit met respect, rust en overtuiging doet, is je kans op succes het grootst!